KotorArt Akademija

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju KotorArt Akademiju
tri majstorske radionice za klavir, violinu i violončelo


KotorArt Akademija trajaće od 15. jula do 7. avgusta 2020. i održavaće se u Kotoru, u ŠOSMO Vida Matjan, jednoj od najstarijih muzičkih škola na ovim prostorima, smještenoj u prelijepoj zgradi u srcu starog grada Kotora, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Majstorske radionice u okviru KotorArt Akademije ovog ljeta održaće se za tri instrumenta, sa istaknutim muzičarima i pedagozima:

 

Giovanni Gnocchi _photo _1 © Cristian Chiodelli.jpg

15-17. jul – violončelo – Đovani Njoki, profesor na Univerzitetu Mocarteum u Salzburgu

ĐOVANI NJOKI, violončelista, svoj debitantski solistički nastup imao je na koncertu na kojem je nastupao i čuveni violončelista Jo-Jo Ma. Učio je od vrhunskih pedagoga kao što su Roko Filipini, Mario Brunelo, Enriko Bronci, Luka Simončini, Klemens Hagen i dr. Laureat je više takmičenja, dobitnik Nagrade Parkhouse, 
londonskog Vigmor hola, a nakon jednog takmičenja 2012. godine, postao je profesor violončela na Univerzitetu Mocarteum u Salzburgu. Osam godina bio je solo-čelista Salzburške kamerate, tokom jedne sezone gostujući prvi čelista u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, zatim, po pozivu, i u Minhenskim filharmoničarima, Malerovom kamernom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada. Kao solista, nastupao je s orkestrima kojima su dirigovali Gustavo Dudamel, Kristofer Hogvud, Daniel Koen i drugi, a kao kamerni muzičar ostvario je saradnju s Leonidasom Kavakosom, Aleksandarom Madžarom, Gordanom Nikolićem, Romanom Simovićem, Pjerom Amojalom, Iljom Gringolcem i dr. U tekućoj sezoni izvodi najvažnije koncerte za violončelo autora različitih epoha, među kojima su Dvoržak, Šuman, Bokerini, Čajkovski, Hajdn, Betoven, Brams, Gulda. 

Stefan Milenkovic.jpg

28-30. jul – violina – Stefan Milenković, profesor na Univerzitetu Ilinois

STEFAN MILENKOVIĆ - violinista, karijeru je započeo sa samo šest godina. S deset je svirao na Božićnom koncertu u Vašingtonu za predsjednika SAD-a R. Regana, potom za predsjednika Sovjetskog Saveza M. Gorbačova u Beogradu, a s četrnaest godina za papu Jovana Pavla II. Već u šesnaestoj godini održao je svoj hiljaditi koncert. Pobjednik brojnih svjetskih takmičenja, posvećen humanitarnom radu, s bogatom diskografijom, Milenković nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, a kao strastveni kamerni muzičar redovno koncertira u ciklusu „Jupiter Chamber Music“ (Njujork), na festivalima „Manchester“(Vermont), „High Peaks“(Njujork), kao i na Zagrebačkom festivalu kamerne muzike. Kroz saradnju s rok bendom „Gorillaz“, gitaristima Edinom Karamazovim i Vlatkom Stefanovskim Milenković istražuje svijet improvizacije, akustične i električne violine. Predavao je na čuvenom Džulijardu, a trenutno je redovni profesor na Univerzitetu Ilinoisa, kao i gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Kemal.jpg

05-07. avgust – klavir – Kemal Gekić, profesor na Međunarodnom Univerzitetu Florida u Majamiju

Kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, KEMAL GEKIĆ se prepoznaje po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa po čitavoj Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, po bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Veliko interesovanje na američkom tržištu posljednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svjedoče o sve većoj popularnosti njegovih izvođenja. Pune sale na koncertima Kemala Gekića u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorijuma širom zemlje u kojima održava brojne majstorske kurseve. Njegov kompakt-disk objavljen za Izdavačku kuću Naxos, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je Rosetu, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista smatra najboljim u istoriji pijanizma.

Na iznos školarine za KotorArt Akademiju utiče broj časova koje biste željeli, potreba za korepetitorom i smještajem u Kotoru. Za više informacija, javite nam se na academy@kotorart.me sa sljedećim informacijama:
 
- Ime i prezime
- Profesor za kojeg ste zainteresovani
- Broj časova koji biste željeli
- Da li Vam je potreban korepetitor
- Da li Vam je potreban smještaj u Kotoru
 
Nakon poslatog upita naš tim će Vas ubrzo kontaktirati sa informacijom o cijeni. 
Radujemo se druženju u Kotoru!
 
*U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih polaznika, organizator zadržava pravo otkazivanja majstorske radionice, uz pun povrat sredstava.