Nedjelje mađarske kulture

lg-a_maya_cimu_revuoperett_sajtotajekoztatoja1.jpg

Utorak, 18. jun
Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica, 20:00h
KONCERT
OPERETA GALA VEČE

Melodična muzika, romantični momenti i mnogo humora. Umjetnici Mađarskog operetnog teatra iz Budimpešte: Monika Fišl, Mate Mikloš Kerenji, Soma Langer, Anita Lukač, Silvi Sendi i Žolt Vadas napravili su izbor najpoznatijih komada najpopularnijih kompozitora opereta: Štrausa, Lehara, Kalmana i Kačoa. Autentični mađarski folk bend će pratiti simfonijski orkestar Operetnog teatra, na taj način dajući jedinstvenu crtu ovoj večeri muzike i plesa.

01230006.jpg
Četvrtak 20. jun 
JU Muzeji i galerije Podgorice, Podgorica 19.00h
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
MAĐARSKI TRENDSETERI U ISTORIJI FOTOGRAFIJE 
 
Moderni trendovi u mađarskoj fotografiji XX vijeka
 
Između dva svjetska rata, mađarska fotografija se mogla pohvaliti nekoličinom značajnih i međunarodno priznatih umjetnika. Fotografije koje možete vidjeti na ovoj izložbi napravili su Andre Kertes [Andor Kertész], Laslo Moholji-Nađ, Brasaj [Gyula Halász] i Martin Munkači [Márton Munkácsi], koji su postali ikone i čiji rad je zapanjujuće moderan i garantuje uspjeh bilo gdje u svijetu i dan danas.
15. Korhintan.jpg

Ponedeljak  24. jun 
Nikšićko Pozorište -foaje, Nikšić  19:00h
Ponedeljak, 8. jul 
Delta City  Center, Podgorica, 19:00h
Utorak, 30. jul
Porto Montenegro, Tivat, 20:00h
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
KAJZER – KINSKI: PRIČE IZ BUDIMPEŠTE

Može djelovati da gradovi nisu ništa drugo do gomila kamenja i ljudi. Ipak, postoje male priče sakrivene iza igre svjetala i sjenki. Fotografije koje je na početku XX vijeka uslikao međunarodno priznati Imre Kinski (1901–1945), koji je stradao u Holokaustu, i one napravljene vijek kasnije od strane Ota Kajzera (1953) govore o istom gradu. Ono što je zajedničko obojici fotografa jeste entuzijazam prema ovoj „gomili kamenja i ljudi“ s paralelnim temama, sličnim ritmovima, atmosferom i, iznad svega, predanošću punom ljubavi.

Fool Moon 2018 1.jpg

Četvrtak, 27. jun  
Pjaca Sv. Nikole, Perast, 21:00h
XVIII KOTORART MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA - PERAST
AKAPELA BEND FOOL MOON


Prva mađarska akapela pop grupa je učinila da ovaj stil stekne veću popularnost u Mađarskoj nego ikada ranije. Tokom svoje karijere duge gotovo dvadeset godina, bend je osvojio 13 međunarodnih i mađarskih nagrada. Njegov repertoar uključuje pjesme iz raznih trendova od 1960-ih do danas, pri čemu je svaka osavremenjena na istinski razigran način.

 

18k.jpg

Petak 5. jul, 
Šetalište, Budva, 19:00h
Utorak 23. jul
Škver Herceg Novi, 19:00h
Sreda 14. avgust
Otvoreni bazen Primorac, Kotor 18:30h
IZLOŽBA O VATERPOLU


Najljepši momenti iz susreta vode i lopte: izložba na otvorenom osmišljena od strane Mađarskog muzeja olimpizma i sporta. Scene ilustrovane brojnim fotografijama govore o istoriji vaterpola, prvim međunarodnim utakmicama i nekoliko trijumfa, s fokusom na nadmetanja između mađarskih i timova iz bivše Jugoslavije.

 

MBF05949.jpg

Četvrtak, 11. jul  
Kulturni centar Nikola Đurković, Kotor, 20:00 h 
XXVII KOTORART KOTORSKI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU

EMEŠIN SAN
Cako Ferenc 
Art’s Harmony Ansambl 

Emešin san je izvedba zasnovana na pješčanoj animaciji svjetski poznatog mađarskog umjetnika i reditelja animacionih filmova, Caka Ferenca. Uz muzičku pratnju Art’s Harmony ansambla i Cakove originalne pješčane animacije, Emešin san nas vodi kroz vjekove mađarske istorije. Stvarajući slike od pijeska pred očima publike, umjetnik nam prenosi priču o bogatoj istoriji svog naroda kroz niz animacija, koju dodatno obogaćuju muzičari dinamičnom i sjetnom muzikom. Jedinstven umjetnički izraz, kreiran od strane Caka Ferenca, pružiće publici priliku da uživa u živopisnoj, impresivnoj, pješčanoj animaciji, koja se brzo, poput filma, odvija uživo pred njima.

budai3dsc-1361.jpg


Nedjelja, 21. jul
Trg Katedrale Sv. Tripuna, Kotor, 22:00h
XVIII KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE
ZENEHÍD
ORKESTAR STAROG BUDIMA DANUBIA

Orkestar Starog Budima Danubia osnovao je Domonkoš Heja sa svojim muzičkim prijateljima, 1993. godine. U to vrijeme, većina njih, uključujući i dirigenta, bili su studenti Muzičkog konzervatorijuma „Bela Bartok“ u Budimpešti. Zahvaljujući posvećenom i minucioznom radu, te redovnim nastupima, orkestar je postao renomirani učesnik na mađarskoj muzičkoj sceni, a od 2001. godine, pa naredne tri godine, bio je nosilac titule Nacionalnog omladinskog orkestra. Sa svježim pogledima na često stereotipne forme klasične muzike, članovi orkestra trude se da publiku zainteresuju na različite načine ne samo u koncertnim dvoranama već i u gimnazijama i u osnovnim školama, širom Budimpešte, upoznajući tako hiljade djece s klasičnom muzikom, kroz tematske i nekonvencionalne koncerte koji imaju jedinstvenu svrhu da približe visokokvalitetnu muziku što široj publici.

Myrtill 2016 087 foto Dgi Attila.jpg

Utorak, 30. jul
Mulo1, Porto Montenegro, Tivat, 21:00h
XVIII KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE
MYRTILL AND THE SWINGISTIQUE

Uprkos francuskom prizvuku njenog imena, Mirtil Mišeler ne dolazi iz francuske porodice. Ipak, njen bend oživljava atmosferu Francuske iz prošlog vijeka svojim pjesmama na francuskom i engleskom, uključujući šansone Edit Pjaf, izvedene u veselom ciganskom sving maniru. Njihov prvi album izdat 2012. godine nagrađen je zlatnom pločom i od tada nastupaju u prepunim salama najvećih dvorana u Budimpešti i širom Mađarske.

Keresztes Ildikó.jpg

Četvrtak, 1. avgust 
Lukobran, Luštica Bay, 21:00h
XVIII KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE
ILDIKO KERESTEŠ

Visoko cijenjena pop-rok zvijezda u Mađarskoj, Ildiko Keresteš na sceni je preko 25 godina. Ona je pjevačica, autorka pjesama, a radi kao glumica u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao pjevačica, snimila je šest albuma za koje je dobila brojne nagrade, a na svakom od njih nalazi se niz poznatih hitova. Doprinijela je realizaciji više od pedeset albuma, od kojih je polovina u rangu zlatnih, dok su neki od njih i platinasti. Svako ko jednom čuje njen dubok i oštar glas, nikada ga neće zaboraviti. Njen specifičan umjetnički izraz nije karakterističan samo po izvanrednoj boji glasa, već i po njenom stavu, dramatičnoj snazi, ličnosti i talentu koji publika prepoznaje i za koji se zauvijek vezuje.

PelyBarna2.jpg


Nedelja, 18. avgust 
Trg Miće Pavlovića- Trg od muzike- Stari grad, Herceg Novi, 21:00h
KONCERT
BARNA PÉLY TRIO

Frontmen benda, Peli Barna, jasno je pozicioniran muzičar u sferi mađarskog džeza i popa. Kao energičan kompozitor i pjevač otvorenog uma, on spaja elemente džeza, bluza, roka, soula, fanka i popa u svojim pjesmama. Njegov jedinstveni vokalni i gitarski stil upotpunjen je bas gitarom i bubnjem.

gundel_karoly_es_konyhaszemelyzete_egy nemzetkozi_kiallitason_1930_as_evek_0305.JPG


Ponedeljak, 19. avgust 
Gradska kafana , Herceg Novi, 21:00h
IZLOŽBA
SLATKI AMBASADORI – UVOD U MAĐARSKU GASTRODIPLOMATIJU

Putujuća izložba Mađarskog muzeja trgovine i turizma 
Da li ste znali da se tradicionalno očekivalo da kore za štrudlu budu toliko tanke da bi nekolicina njih bila dovoljna da prekrije husara, a čak i njegovog konja? A, da li ste čuli za priču o desertu nazvanom po vođi ciganske muzičke grupe, koji je pobjegao sa ženom belgijskog princa? Saznajte više i o najpoznatijim mađarskim slatkišima i njihovim tvorcima na ovoj spektakularnoj izložbi koja obiluje ukusnim poslasticama.

Barna Blue Heart0622.jpg


Ponedeljak, 19. avgust
City Cafe, Herceg Novi, 21:00h
KONCERT
SOLO KONCERT PELIJA BARNE

Peli Barna je upečatljiva pojava u mađarskoj popularnoj muzici. Za svoj akustični solo koncert, on koristi stomp box pedalu koja liči na bubnjarsku papučicu, luper i akustičnu gitaru s pažljivo podešenim efektima, što će biti više nego dovoljno da publika zapleše ili pusti suzu dok sluša neku od njegovih iskrenih harmonija.

 

BBNQ_2016_high_res.jpg

Utorak , 20. avgust 
Crno Jezero, Žabljak, 19:00h
KONCERT
BAĐI BALAŽ

Bađi Balaž je jedinstveni umjetnik mađarske džez scene, koji često gostuje i u inostranstvu. Član je brojnih bendova različitih žanrova zahvaljujući svom melodičnom bubnjarskom stilu, koji garantuje složeno muzičko iskustvo. Njegov moderni akustični džez kvartet je s velikim uspjehom nastupao na nekoliko evropskih festivala (Bansko Jazz Festival, Nišville, Sarajevo Winder, Petrovac Jazz Festival, Skopje Summer Festival, itd.).

_MG_5129.JPG


Petak , 30. avgust 
Gornja terasa restorana Makarul – Hotel Mogren , Budva, 21:00h
KONCERT
BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

BJO je jedan od najboljih mnogočlanih bendova u Evropi, a dobitnik je brojnih mađarskih i međunarodnih nagrada i priznanja. Repertoar ovog benda kreće se od klasičnih komada do modernog džeza, uključujući izvanredne originalne kompozicije i potpuno jedinstvene adaptacije za mnogočlani bend. BJO je sarađivao sa svjetski poznatim solo muzičarima kao što su Džordž Djuk i Al di Meola.

 

denever.jpg

Utorak, 10 septembar 
EU INFO CENTAR PODGORICA, 10:00h
KONFERENCIJA

Stanje u EU i budućnost politike proširenja EU
Konferencija na engleskom organizovana od strane mađarskog Instituta za inostrane poslove i spoljnu trgovinu
Panel debata o rezultatima izbora za Evropski parlament i njihovim efektima. Kako će institucionalne promjene uticati na politiku proširenja Evropske unije i status Zapadnog Balkana – ovo su pitanja o kojima će raspravljati politički eksperti iz Crne Gore, Evropske unije i Mađarske. Program će biti profesionalan, ali istovremeno otvoren za sve koji budu zainteresovani, uključujući univerzitetske studente, a iako je besplatan, prijava je neophodna.

 


Četvrtak, 12. septembar 
Prirodnjački muzej Crne Gore, Podgorica, 18:00h
IZLOŽBA
KOLIJEVKA I SKROVIŠTE – FLORA I FAUNA ZAPADNOG BALKANA IZ MAĐARSKE PERSPEKTIVE

Putujuća izložba Mađarskog muzeja nacionalne istorije 
Kako slijepi vodeni salamander uspijeva da živi i do 100 godina? Zašto slijepo kuče živi pod zemljom? Više od pola površine Balkana čini krečnjak, a brojne vrste su se vrlo dobro prilagodile ovom posebnom okruženju. Samim tim, udio jedinstvenih autohtonih vrsta izrazito je visok na ovom području, čak i u svjetskim razmjerama. Ova izložba nudi uvid u njihov svijet.

Birdie photo1 - Bobal Photography.jpg


Ponedeljak, 16. septembar 
KIC Budo Tomović, Podgorica, 20:00h
PREDSTAVA
COMPANIA PAL FRENAK: PTIČICA

Pal Frenak je unio radikalno novi stil u mađarski ples sa svojom vibrantnom i autonomnom umjetnošću. Motiv letjenja zauzima centralno mjesto u njegovom djelu, Ptičica, koje nam govori o premoštavanju zidova podignutih u nama i oko nas. Frenakov tim sačinjen od međunarodnih plesača izvodi performans uz intenzivnu muziku u metalnom lavirintu koji podsjeća na uzbudljive 3D programe grafičkih dizajnera – sa zapanjujućim dejstvom.

BROADCASTING FILMS
EMITOVANJE MAĐARSKIH FILMOVA
RADIO TELEVIZIJA CRNE GORE
 
Kinčem – mađarski romantični avanturistički film na RTCG
Radnja se odvija u XIX vijeku, odmah nakon gušenja Mađarske revolucije i borbe za slobodu. Blašković je izgubio sve i ne vidi svrhu na zemlji, kada se javlja prilika njegovog života: veličanstveni trkački konj, Kinčem. Nižući uspjeh za uspjehom na evropskim hipodromima, Blašković dobija šansu da uništi ubicu svog oca i rivala u sportu, Barona fon Etingena. Međutim, Blašković se ludo zaljubljuje u Etingenovu ćerku… Hoće li moći da napravi izbor između ljubavi i osvete?
 
Groznica u zoru – mađarsko-švedsko-izraelska drama na RTCG
Godina je 1945. u Švedskoj. Mikloš i Lili, spašeni iz koncentracionog logora Bergen-Belzen, bivaju prebačeni u dva različita švedska rehabilitaciona kampa. Potpuni su stranci koji žive stotinama kilometara daleko jedno od drugog, ali ipak otpočinju prepisku. Nakon pola godine, kada se konačno sretnu uživo, djeluje da se njihova sreća napokon ostvaruje, ali… Peter Gardoš, sin dvoje preživjelih, režirao je film koji govori o nevjerovatnoj ljubavi svojih roditelja.
 
 
Mama i drugi ludaci u porodici – ironična mađarska porodična saga na RTCG
Berta, sredovječna novinarka, stara se o svojoj devedesetdvogodišnjoj majci. Dementna starica ponekad nije u stanju da prepozna svoju ćerku, pa čak ni samu sebe, ali ipak nastavlja da priča priče. Ovaj film, čiji humor podsjeća na humor Vudija Alena, sadrži niz dirljivih, kratkih epizoda i prikazuje muke običnog čovjeka koga je XX vijek najviše pogodio.