„Apokalipsa danas“ na VIII KotorArt Pjaci od filozofa

srecko_horvat-07-17-5.jpg

 

Osma Pjaca od filozofa, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, biće održana od 24. do 27. jula, kao četvorodnevni simpozijum na temu “Apokalipsa danas”.

“Danas je gotovo više nemoguće otići na kavu ili večeru s prijateljima a da neko ne pomene mogućnost apokalipse, odnosno kraja ili nestanka svijeta. Od ratova do izbjegličke krize, od ekoloških katastrofa do mogućnosti nuklearnog rata, danas sve više živimo u atmosferi straha i naslućivanja najgoreg. Premda pojam apokalipsa najčešće služi za daljnje zastrašivanje, ovogodišnja Pjaca od filozofa baviće se mnogostrukim značenjima apokalipse i pokušati da upravo iz današnjeg pesimizma pronađe nadu za opstanak ljudske vrste, ali i planete", rekao je Srećko Horvat, programski urednik Pjace od filozofa.

Horvat najavljuje da se među planiranim gostima ističu vodeća poznata slovenačka filozofkinja i teoretičarka psihoanalize Alenka Župančič koja na zanimljiv način iščitava jedan zaboravljeni tekst Morisa Blanšoa “Apokalipsa će biti dosadna”, te Boris Buden, poznati hrvatski filozof i prevodilac djela Sigmunda Frojda. Buden se ubraja među najznačajnije intelektualce s Balkana i govoriće o izumiranju jezika. Na okruglom stolu koji će moderirati sam Horvat, gostovaće i književnici Aleksandra Savanović i Andrej Nikolaidis koji su se u svojim djelima doticali apokalipse i njenih mnogostrukih značenja. Planirano je da se posle svakog predavanja na Pjaci od Kina održi projekcija filma po izboru gostiju u Kinu Boka, u saradnji sa Centrom za kulturu „Nikola Đurković“ i Crnogorskom kinotekom. Na Pjaci će učestvovati i specijalni gost iznenađenja čije ime će biti objavljeno krajem juna.

“Jedan od pokrovitelja KotorArta, Opština Kotor, incirala je lijepu ideju, pa će ove godine tokom trajanja Pjace od filozofa Opština obezbijediti smještaj u Kotoru za pet studenata sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa studijskog programa za sociologiju i filozofiju. Vjerujemo da će svojim prisustvom programima i kroz diskusiju sa gostujućim predavačima, studenti obogatiti programe Pjace”, najavila je Sara Lakičević, PR KotorArt-a.