Brams i Frank na koncertu Roman & Prijatelji

Sinoć, u Crkvi Sv. Duha, tradicionalno je održan koncert Roman & Prijatelji u okviru XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike. Prvo je izveden Klavirski kvartet Johanesa Bramsa, a zatim Klavirski kvintet Sezara Franka. Kvartet su izveli Roman Simović (violina), Blajt Teh-Engstrem (viola), Narek Hahnazarjan (violončelo) i Sajmon Kroford-Filips (klavir) dok im se za kvintet pridružila i Franćeska Dego (violina) i Milena Simović (viola) koja je zamjenila violistkinju Blajt. 

roman_prijatelji-57.jpg

 

Ovo je tradicionalni koncert na KotorArt Don Brankovim danima muzika gdje publika ima priliku čuti vrhunska izvođenja epohalnih djela kamerne muzike. Roman Simović, naš najistaknutiji violinista, concert majstor jednog od najboljih orkestara svijeta, ima priliku sam osmisliti program i izabrati umjetnike sa kojima će publici u Kotoru priređivati ovakve maratone vrhunskog muziciranja. 

roman_prijatelji-23.jpg
Roman Simović nastupa s najpoznatijim orkestrima i dirigentima, a redovno svira i na najznačajnijim svjetskim festivalima s umjetnicima kao što su Kavakos, Kisin, Vang, M. Majski, Minc. Jedna od najtraženijih umjetnica mlađe generacije na međunarodnoj sceni, Frančeska Dego potpisnica je ugovora s Izdavačkom kućom Deutsche Grammophon. Milena Simović, nakon studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završila je master program na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu, a violu na Univerzitetu umjetnosti u Cirihu. Blajt Teh-Engstrem, koja je završila studije violine i viole na Univerzitetu Indijane u Blumingtonu,  bila je koncertmajstor, a sada je vođa dionica viole u Kamernom orkesgtru Festivala u Verbijeu. Pobjednik Međunarodnog takmičenja Čajkovski, mladi violončelista Narek Hahnazarjan već je nastupao u najznačajnijih svjetskim dvoranama. Sajmon Kroford-Filips karijeru razvija kao solista, kamerni muzičar i dirigent, član je klavirskоg triја Kungsbacka, ansambala Stockholm Syndrome i Nash.