„Čarobnjak na udaraljkama“ uz Juđu Vang 9. avgusta

Martin Grubinger 1.jpg

 


Multiperkusionista svjetskog glasa Martin Grubinger, jedan od najboljih virtuoza na udaraljkama, nastupiće na ovogodišnjim KotorArt – Don Brankovim danima muzike, na koncertu sa kineskom briljantnom pijanistkinjom Juđom Vang / Yuja Wang/. 

Kotorska publika će imati jedinstvenu priliku da prisustvuje muzici za balet Igora Stravinskog – Posvećenje proljeća, kao i  Sonati za dva klavira Bele Bartoka, u obradi za klavir i udaraljke. Koncert dvoje mladih muzičara svjetskog renomea, biće jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u sezoni, kako zbog umjetnika koji će harizmom, profesionalnošću, vanserijskim talentom i šarmom plijeniti publiku, tako i zbog izbora programa. Tokom bogate solističke karijere, ovi umjetnici su nastupali u najčuvenijim svjetskim koncertnim dvoranama, a ovog ljeta će se po prvi put predstaviti publici na našim prostorima sa jedinstvenim i premijernim programom, koji se ove jeseni izvodi i u njujorškom Karnegi Holu.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo uspjeli da dovedemo dva ovako sjajna umjetnika u Kotor. Ovo je svakako jedan od najznačajnijih koncerata koje očekujemo ovog ljeta. Imajući u vidu njihove prethodne koncerte tokom karijere, očekujemo eksploziju energije i muzikalnosti na sceni“ - istakla je Sara Lakičević, PR KotorArta. Martin Grubinger se može smatrati jednim od najuzbudljivijih  i najboljih virtuoza na udaraljkama. Kritičari su ga zbog bravuroznog sviranja, izuzetne tehnike, velikog dinamičkog nijansiranja i muzičke inteligencije nazvali čarobnjakom na udaraljkama! Nagradu Leonard Bernstein na muzičkom festivalu Schleswig-Holstein osvojio je 2007. a tri godine kasnije nagradu Würth Fondacije na Muzičkom takmičenju Jeunesses.