Održana konferencija za medije povodom svečanog otvaranja KotorArt festivala

U Evropskoj kući održana je konferencija za medije povodom početka festivala KotorArt i njegovog muzičkog programa Don Brankovi dani muzike. Na press konferenciju su govorili gdin Ratimir Martinović, generalni i umjetnički direktor Festivala, maestro Mladen Tarbuk, sopranistkinja Olivera Tičević i tenor Ermin Ašćerić. Konferenciju je vodila PR festivala Nataša Janović. 

Nataša Janović je naglasila da na predstojećim Don Brankovim danima muzike gostuje gotovo 500 umjetnika iz 16 zemalja, na više od 200 programa, od čega 42 glavna i preko 170 pratećih. Festival se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, a uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, Fondacije za otvoreno društvo, tradicionalnih sponzora ​​Luštice Bay i Porto Montenegra, kao i Fonda za Zapadni Balkan. Uz njih, Festival su podržali i Henley & Partners, Regent Porto Montenegro i Montenegro Sotheby’s Realty

Program, kojim će početi KotorArt, podržali su Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, ambasade Francuske i Češke Republike, Francuski institut u Crnoj Gori, Ministarstvo kulture Albanije, RTCG i kompanija Valgo, a pored njih, programe Festivala podržavaju  ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Rumunije, Njemačke, Austrije, Kine, Hrvatske, Italije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugi.

Na svečanom otvaranju 1. jula u 21.30 h ispred Katedrale Sv. Tripuna nastupiće Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije, kojim će rukovoditi maestro Mladen Tarbuk, dok će solisti biti Olivera Tičević i Ermin Ašćerić. Premijerno će biti izvedeni odlomci iz opera Les Montenegrins francusko-belgijskog kompozitora Armanda Limnandera i Černohorci češkog kompozitora Karela Bendla, kao rezultati rada Istraživačke jedinice KotorArta, i neka od najpopularnijih djela Bizea, Smetane i Dvoržaka. 

_DSC8070.JPG

Ratimir Martinović je kazao da smatra da u današnjim istorijskim vremenima koje živimo, muzika, ali i umjetnost i kultura u cjelini, ne smiju biti same sebi dovoljne, već da moraju dodatno da budu angažovane, da komentarišu, utiču i u krajnjem - da mijenjaju. U tom smislu je i cijeli Festival koncipiran kao poruka zajedništva sa onima sa kojima dijelimo iste vrijednosti. Don Brankovi dani muzike ove godine okupljaju više od 100 partnera, prijatelja i sponzora iz zemlje i svijeta sa kojima su planirani programi brižljivo pripremani i koji će biti realizovani tokom jula i avgusta. Prisustvo 10 ambasada (SAD, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarska, Rumunija, Austrija, Kina, Hrvatska, Italija, ministarstava susjednih država (Hrvatske, Srbije i Albanije), univerziteta od crnogorskog do kalifornijskog, međunarodni fondovi, od onog Kreativne Evrope, preko fonda za Zapadni Balkan do Fonda za otvoreno društvo, Share fondacije, i ERIAC-a, pa sve do pokrovitelja - Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, govore u prilog istinskog međunarodnog profila Festivala. KotorArt Don Brankovi dani muzike samostalno obezbjeđuju 60% ukupnih sredstava, od budžeta koji iznosi gotovo pola miliona eura. 

 

_DSC8122.JPG

Samo svečano otvaranje predstavlja jezgro ove ideje, kroz koncert Crna Gora i Evropa: muzika zajedništva. Martinović je istakao da je rad na ovom projektu u okviru Istraživačke jedinice KotorArta koordinisan od strane gđe Dobrile Popović, trajao godinu dana i podrazumijevao je prikupljanje materijala i informacija, notografisanje, pripremu za savremeno izvođenje opera koje su napisane tokom 19. vijeka i inspirisane Crnom Gorom.  Nemjerljiv doprinos, kako je kazao, dao je maestro Mladen Tarbuk, svestrani umjetnik, jedan od najistaknutijih kompozitora, dirigenata, muzičkih pedagoga na prostoru Balkana, aktivan i na polju muzikoloških istraživanja - redigovao je, uredio, priredio za štampu i rekonsturisao značajna djela hrvatske simfonijske i operske baštine. Bez njega, pitanje je kako i da li bismo ovaj posao priveli kraju za ovako kratko vrijeme i na ovom nivou. Ništa na otvaranju nije slučajnost, uključujući maestra Tarbuka, i solista, kao i zemlje iz kojih nam dolaze izvođači. Želimo da pošaljemo poruku istinskog zajedništva i posvećenosti istim vrijednostima. 

Martinović je rekao da će okolnost preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja Savjetom Evrope od Francuske Češkoj Republici upravo 1. jula obilježiti protokolarni dio otvaranja. Festival će, kako je najavio, tradicionalno otvoriti ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, gđa Maša Vlaović, pored koje će govoriti i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, gđa Kristina Popa, ambasador Francuske gdin Kristijan Timonije, ambasadorka Republike Češke, gđa Hrebičkova, kao i domaćin, gradonačelnik Kotora gdin Vladimir Jokić. Na svečanom otvaranju premijerno će biti prikazan i dokumentarni film o dvijema operama u produkciji RTCGa, koju uređuje gđa Branka Banović, u režiji gdina Senada Šahmanovića.

_DSC8084.JPG

 

Martinović je kazao da se konferencija za novinare sa ovom tematikom održava upravo u Evropskoj kući, koju doživljavamo našom zajedničkom kućom, u istoj mjeri u kojoj i Odu Radosti, pored naše crnogorske, doživljavamo našom zajedničkom, evropskom himnom.  

Maestro Mladen Tarbuk  je kazao da se otvaranje KotorArt festivala, jednog od najvažnijih muzičkih festivala u regionu, događa ove godine pod sretnom zvijezdom; naime, istražujući opere inspirisane Crnom Gorom i njenom borbom za slobodu, gđa Dobrila Popović pronašla je dvije opere napisane u Francuskoj, odnosno Češkoj u 19. vijeku, a upravo danas Francuska predaje predsjedavanje Evropskoj uniji Češkoj. Zato program koncerta sadrži isječke dviju pronađenih opera, kao i najpoznatija djela tih zemalja, poput dijelova Karmen i Vltave, napisana kad i spomenute opere.

_DSC8096.JPG

 

 

Sopranisktinja Olivera Tičević je rekla da joj je zadovoljstvo da i ove godine pjeva na otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike. Priprema arija i dueta iz opera Limnandera i Bendla, inspirisanih Crnom Gorom, bilo je jedinstveno i zanimljivo iskustvo kroz saradnju sa maestrom Tarbukom, orkestrom Narodnog pozorišta Opere i Baleta Albanije,  kao i tenorom Erminom Ašćerićem. “Radujem se otvaranju ovog prestižnog Festivala i vjerujem da će autentičnost programa biti odlično iskustvo za našu publiku.”

_DSC8113.JPG

Ermin Ašćerić, mladi tenor iz Bosne i Hercegovine, je istakao da mu je Velika čast što je dio ovog projekta s obzirom da je KotorArt jedan od najznačajnijih festivala u ovom dijelu Evrope, kao i da ga raduje saradnja sa maestrom Tarbukom i Oliverom Tičević. “Smatram da će mi, kao mladom umjetniku koji je na početku svog profesionalnog ostvarenja, ovaj projekat biti od velikog značaja i da ću opravdati očekivanja na koncertu otvaranja.”

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.