Čuveni Miša Majski ponovo na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Jedan od najznačajnih muzičkih događaja ovog ljeta povodom jubileja festivala

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju dva koncerta sa kamernim muzičarima predvođenim čuvenim violončelistom Mišom Majskim, u okviru jubilarnog XX izdanja festivala. 

Koncerti pod nazivom „Miša Majski i solisti Verbije festivala” (Švajcarska), biće organizovani u srijedu, 11. avgusta u Porto Montenegru, kao i u četvrtak, 12. avgusta u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa različitim repertoarima. Na koncertu nastupaju: violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistkinja Blajt Teh Engstrom, violončelista Miša Majski i pijanistkinja Lili Majski.

Koncerti se organizuju uz podršku Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Henley & Partners,  i Sotheby's.

Planirani program za 11. avgust sadrži djela Šumana, Albeniza, Granadosa, i Mendelsona dok će se na koncertu 12. avgusta čuti djela Šuberta i Bramsa.

KotorArt Don Brankovi dani muzike svojim umjetničkim sadržajem, visoko kvalitetnom produkcijom programa i izuzetnom profesionalnošću uspjevaju da Crnu Goru afirmišu kao destinaciju za vrhunske umjetničke programe i to već dugi niz godina, prepoznaju prijatelji Festivala. Ove godine, uz već tradicionalne partnere festivala, poput Porto Montenegra, lista sponzora, posebno za ovaj koncert, proširena je i svjetskim brendovima i kompanijama poput Henley & Partners i Sotheby’s - a i mi im se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo i želimo dobrodošlicu u grupu istaknutih prijatelja i partnera Festivala. Uprkos pandemiji, jubilarni Festival ćemo proslaviti uz svjetska umjetnička imena, na radost svih. – iskakli su iz PR službe Festivala.

Miša Majski, violončelista i umjetnik svjetskog renomea, redovni je gost najvećih međunarodnih festivala. Sarađivao je sa svim vodećim dirigentima današnjice, solistima, a ekskluzivni je i umjetnik izdavačke kuće Dojče Gramofon. Ostvario je više od 35 albuma a čuvena Svita br. 1 kompozitora Johan Sebastijan Baha u njegovom izvođenju na Jutjubu je doživjela više od 45 miliona pregleda. Tokom svoje bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja. Mark Bučkov, violinista, kao jedinstveni umjetnik nove generacije, izgradio je međunarodnu karijeru nastupajući sa vodećim orkestrima i dirigentima širom Evrope. Počeo je da svira violinu sa pet godina učeći od svog djede. Trenutno radi kao profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Liježu i Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu. Saša Majski, violinista, počeo je da svira sa 3 godine. Od najranijeg uzrasta imao je privilegiju da uči od nekih od najboljih violinista današnjice. Nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama a takođe, često nastupa i sa ocem, Mišom Majskim u kamernim sastavima. Blajt The Engstrom, violinistkinja i violistkinja, pasionirani je kamerni muzičar. Pomogla je stvaranje Kamernog orkestra Festivala u Verbijeu gdje je sada vođa dionica viole. Lili Majski, pijanistkinja i ekskluzivna umjetnica kompanije Stenvej, počela je da svira klavir sa četiri godine učeći od eminentnih pijanista današnjice kao učenica najstarije škole za muzičke talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu. Koncerte održava širom Evrope, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Ponosna je vlasnica posljednjeg instrumenta legendarnog pijaniste Artura Benedetija Mikelanđelija.

U danu kada se obilježava svjetski dan muzike, Festival postavlja i  izložbu u Podgorici u Perjaničkom domu. Retrospektivna izložba pod nazivom Prvih dvadeset biće postavljena u Podgorici od 21. juna do 01. jula. 2021. godine. 

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Sotheby’s, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije i drugih