Dva povezana pijanistička resitala na KotorArtu: Ratimir Martinović i Kemal Gekić

Ovog ljeta, XXII KotorArt Don Brankovi dani muzike ugostiće dvojicu renomiranih solista. Poznati Kotoranin, istaknuti predstavnik pijanista svoje genercije Ratimir Martinović održaće resital pod nazivom Intime u četvrtak, 10. avgusta. Ovim koncertom će se i na KotorArtu obilježiti veliki i značajan jubilej, 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih kompozitora simfonijske i klavirske muzike sa ovih prostora, Vasilija Mokranjca.  Drugi resital održaće po mnogima jedan od najvećih virtuoza današnjice, Kemal Gekić, u subotu 12. avgusta, odmah nakon majstorskih radionica u okviru KotorArt akademije. Kuriozitet koncerta pod nazivom Carte blanche je da će program ostati iznenađenje do samog kraja, kada će umjetnik sam predstaviti djela prije njihovog izvođenja. 

Ratimir Martinovic 2020-4-2.jpg

 

Ovogodišnji gosti festivala imaće sjajnu priliku. U samo dva dana moći ćemo čuti pijanistu originalnog izraza, profila i koncepta, Ratimira Martinovića, na čijem koncertu će publika imati jedinstvenu priliku da se upozna sa klavirskim opusom Vasilija Mokranjca, kao i njegovog dugogodišnjeg pedagoga i prijatelja, pijanistu nevjerovatne energije, Kemala Gekića. U potpunosti različitih repertoara, senzibiliteta i izraza, dvojica umjetnika daće nemjerljiv doprinos i kvalitet ovogodišnjem programu festivala. - istakli su iz PR službe festivala.   

Ove godine navršava se 100 godina od rođenja jednog od najrenomiranijih klavirskih kompozitora iz ovog kraja svijeta, Vasilija Mokranjca. Njegov klavirski opus, koji broji 13 setova kompozicija, kao i samostalnih komada, ukupnog trajanja 2 i po sata, ponovo je oživljen kada ga je 2016. godine Ratimir Martinović premijerno izveo u okviru festivala BEMUS, da bi ga na kraju 2019. godine i objavio na dva kompakt-diska u izdanju kuće Naxos Grand Piano. Martinović, koji je ujedno i jedan od osnivača fondacije Vasilije Mokranjac, tokom 2023. godine nastupiće na koncertima u regionu, Italiji, Turskoj, Kini i SAD-u, na kojima će, u čast godišnjice, svirati izbor iz Mokranjčevog raznovrsnog opusa.
 
U svom rodnom gradu, na koncertu koji posvećuje svojoj majci Ljiljani, izvešće Temu i osam varijacija (1947), Sedam etida (1951-52), Šest igara (1950-57), kao i tri svite Fragmenti (1955-56),  Odjeci (1973) i Intime (1973).
Kemal Gekic foto 2 (1).JPG

Kemal Gekić, ekskluzivni umjetnik za kompaniju Stenvej i doživotni član Američkog Listovog društva, jedan je od najistaknutijih pijanista svoje generacije, prepoznatljiv po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta.  

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala, biografijama i repertoaru, mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.