Dvije muzičke i jedna filmska premijera za svečano otvaranje XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike

Svečanim koncertom ispred Katedrale Svetog Tripuna u Kotoru, 14. jula, sa početkom u 22h, KotorArt Don Brankovi dani muzike predstavljaju svoje osamnaesto po redu izdanje. U nedjelju 14. jula, biće premijerno izvedene kompozicije koje je Festival poručio od crnogorskih autora. 

Ivan Marovic foto1.jpg

Ivan Marović napisao je kompoziciju Kotor 1979, u znak sjećanja na događaj koji je du-boko uzdrmao i Grad, i stanovnike, i ostavio trajne arhitektonsko-kulturološke posljedice, dok je Nina Perović komponovala djelo Pogledi, inspirisana Kotorom i Bokom u kontekstu svjetske baštine. Festivalskim orkestrom KotorArta, sastavljenim od muzičara iz Crne Gore i regiona, prvi put diriguje doajen muzičke umjetnosti s ovih prostora, Bokelj porijeklom, maestro Julio Marić, dok su solističke uloge povjerene domaćim, lokalnim snagama: sopranima Oliveri Tičević, Marijani Šovran i Milici Milanović, kao i hip-hop ansamblu Who See. Vođen misijom svog osnivača, Don Branka Sbutege, KotorArt i ove godine teži da muzikom oplemeni društvenu stvarnost, poboljša multikulturalizam, očuva sjećanja na istoriju Kotora, Boke i Crne Gore u cjelini. S tim u vezi, posebna pažnja je posvećena umjetničkom obilježavanju četiri decenije od zemljotresa u Crnoj Gori i od stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine UNESCO-a. 

Dodatne informacije o programu i biografije umjetnika možete pronaći na  https://kotorart.me/cg/program/2019/umjetnost-sjecanja-1 , dok intervjue sa umjetnicima možete čitati na https://kotorart.me/cg/novosti/intervju-who-see, https://kotorart.me/cg/novosti/intervju-julio-maric-zahvaljujuci-znanju-stecenom-u-kotoru-postigao-sam-uspjeh, https://kotorart.me/cg/novosti/intervju-nina-perovic-kompozitorka-pogledi-su-omaz-kotoru

10 Dušan Vuleković.jpg

Pored dva muzička praizvođenja, premijerno će biti prikazan i dokumentarni film Duška Vulekovića – Priča o potresu, u kojem se autor bavi temom zemljotresа i restauracijе, kao i očuvanjem kulturno-istorijsko-prirodne baštine. Mnogima je 15. april 1979. godine još uvijek u živom sjećanju. Dramatična sudbina ovih prostora, zla kob njene ljepote, vječito obnavljanje ali i naš odnos prema svemu što nam je ostavljeno na čuvanje zarad budućih generacija – jesu teme koje duboko diraju svakog mještanina, građanina. Dva muzička djela i dokumentarni film postaće trajno svjedočanstvo našeg vremena, našeg odnosa prema istoriji, pojedinačnim događajima, kulturi i umjetnosti, kao i važan doprinos ne tako bogatoj domaćoj kompozitorskoj praksi koju je KotorArt obogatio brojnim porudžbinama. 
Zbog najavljenih vremenskih neprilika, svečano otvaranje, koje se tradicionalno događa na Dan državnosti Crne Gore, 13. jula, moralo je biti pomjereno za nedjelju, 14. jul. Pjaca od džeza, koja je bila zakazana za 14. jul, kotorskoj publici sada već poznatih, Ivana i Aleksandre Aleksijević, biće odložena a na vrijeme ćemo javnost obavjestiti o novom terminu.