Ema Popivoda i makedonski kamerni orkestar Profundis na KotorArtu

KotorArt, u okviru Pjace od džeza, organizuje koncert pijanistkinje i kompozitorke Eme Popivode i makedonskog kamernog orkestra Profundis, pod dirigentskom palicom Đurđice Dašić. Koncert, pod nazivom Supersonic, zakazan je za nedjelju, 30. jul, na Pjaci od kina u Starom gradu u Kotoru, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. Ulaz na koncert je besplatan.

Na programu koncerta su Varijacije na temu Franka Bridža britanskog kompozitora Bendžamina Britna i Supersonični komadi, među kojima su Skoplje noću, Vječnost, Dub piano, Himna i Tokata Eme Popivode. 

Partneri koncerta su Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije i Yamaha-Euro Unit.

Ema Popivoda foto.jpg

Na ovogodišnjoj Pjaci od džeza nastupili su različiti inostrani izvođači, koje smo imali priliku da čujemo zbog uspješne saradnje koju festival KotorArt ima sa mnogim ambasadama u regionu i Evropi. Sjutra nas, zahvaljujući saradnji Ministarstvom kulture Sjeverne Makedonije, očekuje koncert originalnog zvuka makedonske pijanistkinje i kompozitorke Eme Popivode. Ne propustite i sljedeći koncert u okviru Pjace od džeza, očekuje nas sjajni Njemački nacionalni omladinski džez orkestar, predvođen Nilsom Klajnom.  - istakli su iz PR službe festivala.   

Ema Popivoda, pijanistkinja i profesor na Muzičkoj akademiji u Štipu, imala je privileguju da tokom studiranja uči od renomiranih stručnjaka kao što su Stela Slejanska, Akviles Dele Vinje, Boris Romanov, Vilijam Hauard i Arbo Valdma. Završila je doktorske umjetničke studije za koncertnog pijanistu. Učestvovala je u radu Ljetnje akademije Mocarteuma u Salcurgu i Akademije Dartington u Dejvonu. Stekla je sertifikat Univerziteta Kembridž i akreditaciju nastavnika britanskog muzičkog programa. Njen pijanistički repertoar predstavlja mješavinu djela savremenih makedonskih autora i kompozitora romantizma i klasicizma. Predstavnik je Sjeverne Makedonije u svjetski vodećoj mreži Global Bridges, a bila je rukovodilac u oblasti kulture i umjetnosti za vrijeme predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova. Pored karijere klasičnog pijaniste, učestvuje u eksperimentalnom projektu fuzije muzike: kao solistkinja, izvela je Koncert za klavir, orkestar i di-džeja sa Regionalnim orkestrom Kana, poznatim di-džejem Derikom Mejem i dirigentom Dzijanom Eminom. Njen posljednji projekat Supersonik za klavir i kamerni orkestar, u kojem učestvuje kao solistikinja i autor kompozicije, odlično je prihvaćen u regionu Balkana i Italiji.

Kamerni orkestar Profundis postoji četiri godine s ciljem da promoviše kvalitet i unikatnost umjetničkog izraza s posebnim naglaskom na originalnost koncertnog izvođenja. Čine ga neki od najprominentnijih makedonskih instrumentalista koji su radom vezani za orkestar Nacionalne opere i baleta i Nacionalnu filharmoniju u Sjevernoj Makedoniji. Pored klasičnog repertoara, koji uključuje muziku od baroka do danas, ansambl stremi da razvije druge načine prezentacije muzike – putem digitalnih koncerata, 3D mapiranja, upotrebe novih tehnologija itd. Danas, orkestar je spreman da odgovori svim izazovima savremene muzičke produkcije. Nastupao je na festivalima: Ohridsko leto, Jesenji muzički festival, Zlatna lira, Modoars, Dani makedonske muzike, sarađujući s makedonskim umjetnicima poput Ljubiše Kirovskog, Marije Đoševske, Blagoja Nacoskog, Slavice Micovske, Nade Talevske, Eme Popivode i dr. Orkestar je svirao sa solistima kao što su Antonio di Kristofano, Anđelo Ruđijeri, Danijele Ajelo, Mauricio Mastrini, Paolo Sibiljia, a veoma značajnu saradnju ostvario je sa srpskim violinistom Jovanom Bogosavljevićem.

Đurđica Dašić, dirigentkinja i osnivač Kamernog orkestra Profundis, diplomirala je orkestarsko dirigovanje na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju, u klasi prof. Saše Nikolovskog-Đumara. Dirigent je hora u Nacionalnoj operi i baletu u Skoplju, od 2008. godine, gdje učestvuje u postavljanju i dirigovanju cjelokupnog repertoara. Sarađivala je sa brojnim istaknutim dirigentima, u ulozi saradnika ili asistenta, kao što su Emil Tabakov, Đanluka Martinengi, Enriko Doviko, Saša Nikolovski-Đumar, Vanja Nikolovski-Đumar, Uroš Lajović i dr. Dirigovala je opere Rita, Đ. Donicetija, Seviljski berberin, Đ. Rosinija, kao i tradicionalne koncerte Mlade operske nade, Kosta Tripkov. Trenutno učestvuje u realizaciji prvog makedonskog mjuzikla Tajno moja, u čast Tošea Proeskog. Sa Kamernim orkestrom Profundis, sarađivala je sa svjetski priznatim solistima među kojima su: Irena Murezanu, Mauricion Mastrini, Daniele Ajelo, Antonio di Kristofano, Paolo Sibilija, Ema Popivoda, Blagoj Nacoski, Ljubiša Kirovski, Ana Kondratenko i dr. Pod njenom palicom, Profundis je izveo brojne koncerte i obezbijedio slušaocima nezaboravno iskustvo.


Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.