Ikona klasične muzike na KotorArtu

Miša Majski i solisti Verbije festivala – umjetnički događaji najvišeg ranga
 
 
Međunarodni Festival KotorArt organizuje dva koncerta čuvenog čeliste Miše Majskog pod nazivom "Miša Majski i solisti Verbije festivala" (Švajcarska). U srijedu, 11. avgusta koncert je planiran za Porto Montenegro dok je koncert u Kotoru zakazan za četvrtak, 12. avgust, sa početkom u 21.30h, u Crkvi sv. Duha. 
Budući da Festival poštuje sve mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore i da je zbog toga kapacitet sale trostruko manji, slobodnih mjesta više nema, međutim, uz saglasnost umjetnika, Festival organizuje direktan prenost koncerta, kako preko društvenih mreža Festivala i YouTube stranice, tako i na Pjaci od Kina sa dodatnim stolicama.  
 
Na koncertu nastupaju: violinisti Mark Bučkov i Saša Majski, violistkinja Blajt Teh Engstrom, violončelista Miša Majski i pijanistkinja Lili Majski.
 
Koncerti se organizuju uz podršku Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Henley & Partners, i Montenegro Sotheby's Realty.
Planirani program za 11. avgust sadrži djela Šumana, Albeniza, Granadosa, i Mendelsona dok će se na koncertu 12. avgusta čuti djela Šuberta i Bramsa.
 
Miša Majski, violončelista i umjetnik svjetskog renomea, redovni je gost najvećih međunarodnih festivala. Sarađivao je sa svim vodećim dirigentima današnjice, solistima, a ekskluzivni je i umjetnik izdavačke kuće Dojče Gramofon. Ostvario je više od 35 albuma a čuvena Svita br. 1 kompozitora Johan Sebastijan Baha u njegovom izvođenju na Jutjubu je doživjela više od 45 miliona pregleda. Tokom svoje bogate karijere dobio je brojne nagrade i priznanja. 
 
Mark Bučkov, violinista, kao jedinstveni umjetnik nove generacije, izgradio je međunarodnu karijeru nastupajući sa vodećim orkestrima i dirigentima širom Evrope. Počeo je da svira violinu sa pet godina učeći od svog djede. Trenutno radi kao profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Liježu i Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu. 
 
Saša Majski, violinista, počeo je da svira sa 3 godine. Od najranijeg uzrasta imao je privilegiju da uči od nekih od najboljih violinista današnjice. Nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama a takođe, često nastupa i sa ocem, Mišom Majskim u kamernim sastavima. 
 
Blajt The Engstrom, violinistkinja i violistkinja, pasionirani je kamerni muzičar. Pomogla je stvaranje Kamernog orkestra Festivala u Verbijeu gdje je sada vođa dionica viole. 
 
Lili Majski, pijanistkinja i ekskluzivna umjetnica kompanije Stenvej, počela je da svira klavir sa četiri godine učeći od eminentnih pijanista današnjice kao učenica najstarije škole za muzičke talente u Velikoj Britaniji – Persl u Londonu. Koncerte održava širom Evrope, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Ponosna je vlasnica posljednjeg instrumenta legendarnog pijaniste Artura Benedetija Mikelanđelija.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.