INTERVJU Nađa Janković: Trema je uvijek prisutna, posebno na početku nastupa

Photo Nadja Jankovi-ç.JPG

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, angažujući svjetske zvijezde sa bogatim solističkim karijerama, dugi niz godina održava visok umjetnički nivo gostujućih muzičara. Istovremeno, u okviru programa „KotorArt talenti“, Festival pomaže mladim umjetnicima, organizujući koncerte na kojima stiču važno iskustvo javnog nastupa. Na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike „KotorArt talenti“ će se predstaviti tokom tri festivalske večeri. Prvi koncert je 18. jula u Crkvi Sv. Duha održala perspektivna crnogorska gitaristkinja, sedamnaestogodišnja Nađa Janković
 
Prvi put učestvujete na festivalu KotorArt, pred Vama dobro znanoj, kotorskoj publici. 
Zadovoljstvo mi je što sam nastupila na KotorArtu i zahvaljujem se organizacionom timu Festivala što su mi ukazali tu čast i povjerenje. Do sada sam učestvovala na mnogim muzičkim festivalima u Evropi i Americi, a već nekoliko godina, kao slušalac, redovno odlazim na koncerte na festivalu KotorArt. Sa ponosom mogu reći da je ovo jedan od najbolje organizovanih, najkvalitetnijih i najposjećenijih festivala na kojima sam bila, gdje se uvijek traži mjesto više. 

Da li ste imali tremu pred domaćom publikom?

Trema je, u mom slučaju, uvijek prisutna, posebno na početku nastupa. Naročito je izražena na takmičenjima, kada svirate pred velikim i renomiranim profesorima klasične gitare iz cijelog svijeta, i kada nastupate pred kolegama. Na koncertima je atmosfera drugačija. Mogu da se opustim, da se približim publici i uspostavim kontakt sa njima. Zato sam se posebno radovala koncertu u svom gradu.

 

nadja_jankovic-07-18-044.jpg

Od prošle godine ste u klasi Štefana Šmita iz Fridberga. Kako je došlo do Vaše saradnje? 
Na mnogobrojnim festivalima, koncertima, majstorskim kursevima i predavanjima na kojima sam bila, upoznala sam vodeće umjetnike i profesore iz svijeta klasične gitare. Tako sam upoznala i profesora Šmita, i nakon par susreta započeli smo saradnju. 

Kakvi su Vaši utisci o dosadašnjem radu sa novim profesorom? 
Izuzetan je profesor, individualno pristupa svakom studentu prema njegovim osobinama, kvalitetima i sposobnostima. Istovremeno, prof. Šmit ima volju i želju da pomogne studentu u svim aspektima koji su važni za karijeru jednog umjetnika.

Osvojili ste više od 30 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima. Koliko su nagrade važne za mladog umjetnika? 
One prijaju, ali stvaraju veliki osjećaj odgovornosti. Uvijek se od vas očekuje da budete na izuzetno visokom nivou. Nagrade nisu najvažnije. U mom uzrastu, najvažniji je kontinuitet u muzičkom obrazovanju, stalni napredak, veliki rad. A od svega, možda i najvažnije je, imati dobrog profesora i česte nastupe.

Član ste fondacije D’Addario. Možete li nam približiti rad fondacije i koliko je ona Vama važna?
D'Addario je u samom svjetskom vrhu institucija koje se bave proizvodnjom prateće opreme za gitaru i druge instrumente, sa sjedištem u Njujorku. U okviru te kuće postoji i fondacija koja se bavi podrškom i sponzorstvom istaknutih umjetnika na globalnom nivou. Imala sam privilegiju da postanem član D'Addario familije prije dvije godine. Fondacija prati naš rad i napredak, obezbjeđuju nam neophodnu opremu, promoviše, organizuju razne aktivnosti, snimanja i dr. 

nadja_jankovic-07-18-021.jpg

Šta biste poručili mladim, talentovanim umjetnicima, koji tek ulaze u svijet muzike?
Uz talenat i dobre profesore, potreban je veliki rad i mnogo odricanja. Treba raditi na muzičkom i opštem obrazovanju, biti u toku sa novinama u gitarističkoj struci i pratiti trendove. Moraju raditi na sebi, preuzeti dirigentsku palicu, sami istraživati i, uz podršku porodice, sticati nova saznanja i ići naprijed, ispravljajući greške, brzo usvajajući nove stvari. A, ako su kvalitetni i vrijedni, sve će se kockice složiti i stvari će doći na svoje mjesto.

Šta Vas očekuje u narednom periodu?
Obrazovanje i rad na sebi su mi sada najvažniji. U narednim mjesecima idem na majstorske kurseve, snimanja i nastupe u Crnoj Gori, Češkoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i Americi.

Kako ćete provesti ljetnji raspust? 
Raspust u mom slučaju postoji samo na papiru, imam malo slobodnog vremena. Ljeto je, kao i mnoga ranije posvećeno muzici. Ipak, stignem da odem na kupanje i u večernji izlazak. 

Biografija: 
Nađa Janković, učenica gitare u Srednjoj muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru, počela je da svira s devet godina u klasi prof. Srđana Bulatovića, a od 2017. godine nalazi se u klasi prof. Štefana Šmita iz Fridberga (Njemačka). Godine 2013. održala je dva solistička humanitarna koncerta u Crkvi Sv. Duha i Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru i resital u Parlamentu Crne Gore. Nastupala je u Beogradu, Firenci, Rimu, Tirani, Beču, Štutgartu, kao i u gradovima regiona. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga kao što su Vera Ogrizović, Srđan Tošić, Darko Karajić, Tomas Oferman, Karlo Markione, Nikita Koškin i dr. Osvojila je više od trideset prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Sloveniji, Španiji, Italiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji, Grčkoj, Njemačkoj, Americi, Austriji. Godine 2016. postala je članica Fondacije “D’Addario”.


Nataša Đačić