INTERVJU Sergej Ćetković: Jedinstven muzički doživljaj sa mladim nadama

Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, prvenstveno je usredsređen na predstavljanje umjetničke muzike, ali i na promovisanje kvalitetne pop, rok, evergrin i džez muzike. Na ovogodišnjem Festivalu, 18. po redu, na koncertu pod nazivom “Sergej predstavlja” tokom programskog sadržaja na “Coca-Cola Stage”, biće zastupljena oba segmenta muzičkog sadržaja, i klasični i zabavni. 

Sergej Cetkovic.jpg

Popularni pjevač Sergej Ćetković, bez koga se ne može zamisliti muzička scena ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona, ove godine će u Kotoru održati koncert koji se razlikuje od uobičajenog. Naime, 31. jula na Stadionu malih sportova na Benovu, predstaviće “Orkestar mladih talenata”, sastavljen od učenika muzičkih škola opština pobratima - “Vida Matjan” iz Kotora i “Mokranjac” iz opštine Stari grad grada Beograda. Orkestar će predvoditi dirigent Milica Đokić, a kao solisti na koncertu će nastupiti mlade nade, učenici Filip Bosiljčić i Boško Tujković. Ovim koncertom se mladim i talentovanim učenicima pruža prilika da dijele iskustvo zajedničkog muziciranja i budu dio jedinstvenog projekta. 

Koncert u Kotoru će biti drugačiji po tome što ćemo na sceni ugostiti mlade muzičare, đake muzičkih škola Kotora i Beograda, koji će oplemeniti moje pjesama. Siguran sam da će ovo biti jedinstven muzički doživljaj kome se veoma radujem i vjerujem da će publika zaista uživati.

“Orkestar mladih talenata” interpretiraće kompozicije umjetničke muzike, a učestvovaće i u izvođenju Vaših pjesama. 
Tako je. Samim tim što imamo gudače na sceni, aranžmani pjesama su prilagođeni takvom izvođenju, što će svemu dati posebnu draž i koncert učiniti još interesantnijim. Sviraćemo i neke pjesme koje, tokom poslednjih nekoliko godina, nismo često uživo izvodili pred publikom, tako da će repertoar biti svjež, drugačiji i jedinstven.

Učestvovali ste na mnogim festivalima. Kako iz te pozicije vidite Festival KotorArt? 
To je jedan od najozbiljnijih i najboljih festivala u regionu, koji traje već skoro dvadeset godina, i koji slavu crnogorskog kulturnog nasleđa prenosi širom svijeta. Program je iz godine u godinu sve atraktivniji i kvalitetniji i velika je čast nastupiti na tako prestižnoj kulturnoj manifestaciji, koja njeguje sve vrste umjetnosti i prave vrijednosti u svakom smislu. 

Svestran ste muzičar koji je svoje klasično muzičko obrazovanje primijenio u svim fazama karijere – pjevali ste prateće vokale, bili klavijaturista, imate uspješnu solističku karijeru, a bavite se i komponovanjem. U kolikoj mjeri je muzičko obrazovanje uticalo na Vašu karijeru? 
To je temelj ozbiljnog i profesionalnog bavljenja muzikom. Ako imate takav pristup ovom poslu, koji ja njegujem od svojih početaka, onda je vaš put lakši, jer imate osnov koji nadograđujete znanjem, sopstvenom kreacijom, inspiracijom i prije svega emocijom. Sve što sam naučio u nižoj i srednjoj muzičkoj školi, a onda i na Akademiji, uticalo je na moj autorski rad, muzičko sazrijevanje, na senzibilitet i pjesme, kao konačni proizvod svega što kao umjetnik i muzičar nosim u sebi.  

Komponujete za sopstvene potrebe, ali i za kolege iz zemlje i regiona. 
Uspješne saradnje se uvjek dogode sa ljudima sa kojima ste na istim talasnim dužinama, kako u privatnom životu, tako i u poslu. Slični senzibiliteti se jednostavno pronađu i spoje, pa sam tako imao zadovoljstvo da komponujem za drage kolege čiji rad izuzetno cenim, kao što su Jelena Tomašević, Saša Kovačević, Bojan Marović, Elena Risteska, Massimo Savić i mnogi drugi.

Gdje nalazite inspiraciju za svoje pjesme?
Inspiracija je ponekad neobjašnjiva rečima, ne traži se ni u čemu, sama se dogodi i rezultira vrijednim pjesmama koje nemaju rok trajanja. Unutrašnji mir je ono čemu svakako težim i koji, koliko god mogu, njegujem. Opuštaju me obične, jednostavne stvari, vrijeme provedeno sa porodicom i prijateljima, putovanja, i, naravno, stvaranje muzike.

Iza Vas je već 20 godina izuzetno uspješne karijere, brojni hitovi i nagrade, uživate status regionalne zvijezde i omiljenog izvođača. Vaše pjesme i albumi nalaze se na top listama u zemljama bivše Jugoslavijea nekoliko godina ste birani za najboljeg pjevača ne samo u Crnoj Gori, nego i u Hrvatskoj. 
Sve me to veoma motiviše, ali je i odgovornost veća. Nikada svoju karijeru nisam gradio na silu, sve je išlo korak po korak, uvjek sam bio dosljedan sebi, svojoj emociji i iskrenoj muzici, koja je polako pronalazila put do slušalaca širom regiona. Danas, kad se okrenem i sagledam svojih prvih dvadeset muzičkih godina, shvatam da je sve vrijedilo i imalo smisla, i da sam zaista privilegovan i srećan čovjek, jer su ljudi prepoznali moj put, dali mi podršku i vjetar u jedra, na čemu sam veoma zahvalan. Trudim se da to povjerenje publike opravdam svakom novom pjesmom.

Da li ste razmišljali da se bavite pedagoškim radom, da svoje bogato muzičko iskustvo prenesete mlađima?
Kad god imam priliku, budem gost na nekim muzičkim predavanjima, gdje sa mladima mogu podijeliti svoja iskustva i stavove po pitanju muzike. S druge strane, trudim se da kroz svoju karijeru, javne nastupe, koncerte i komponovanje muzike za djecu, promovišem pravu muziku i upućujem omladinu na ono najvažnije, a to su dosljednost, originalnost, kvalitet, veliki rad i iskrena emocija.  

Veliku kreativnost i svestranu umjetničku crtu izražavate na različite načine. Pišete muziku, tekstove za pjesme, a zajedno sa suprugom Kristinom, idejni ste tvorac slikovnice za djecu „Šta je slađe od kolača“ iz koje je nastao i crtani film. Stalno ste u potrazi za novim umjetničkim izazovima? 
Uvjek je dobro širiti prostore kreativnosti, a ako se radi za djecu, to je posebno iskustvo - novo, izazovno i inspirativno. Napravili smo nešto što je naišlo na topao prijem kako kod roditelja, tako i kod djece i na to smo Kristina i ja najponosiji. Za veoma kratak vremenski period crtani serijal “Lola i Mila”, kao i slikovnica “Šta je slađe od kolača” postali su veliki hit i svakodnevno dobijamo sjajne komentare. To je veliki podstrek za dalji rad i nove epizode koje, s velikim entuzijazmom, pripremamo. 

Kakvo je interesovanje Vaših ćerki za muziku, uopšte, za umjetnost? 
Zaista veliko, na šta sam, takođe, veoma ponosan. Uz mene stasavaju u muzičkom svijetu, muzikalne su, i što je najvažnije, prepoznaju ono što je kvalitetno i dobro. Kristina ih uči nekim drugim sferama umjetnosti kao što su fotografija, vajarstvo, crtanje, pa čak i kuvanje, koje se, zaista, može nazvati umjetnošću. Vjerujem da im stvaramo dobar temelj za neke bitne vrijednosti u životu, a šta će odabrati kao svoje profesije - vrijeme će pokazati.

Biografija: 
Sergej Ćetković završio je Osnovnu i Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, a potom upisao teoretski odsjek na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Na muzičku scenu stupio je 1986. godine, kada je na Festivalu „Naša radost“ osvojio drugo mjesto. Već 1989. godine bio je klavijaturista i prateći vokal u bendu Vatrena srca, a 1994. u grupi Amfiteatar. Solističku karijeru započeo je s pjesmom Bila si ruža, nastupom na Festivalu „Sunčane skale“ 1998. godine, a prvi album Kristina objavio 2000. godine, nakon nastupa na Budvanskom festivalu. Uslijedili su albumi Budi mi voda, s istoimenim hitom, Ostaću sam, Nikada; zatim album Kad ti zatreba, s kojeg je hit Pogledi u tami dvije godine bio na svim top listama u zemljama bivše Jugoslavije; a potom slijede albumi Pola moga svijeta i Moj svijet. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu: višestruki dobitnik Montefona za pjevača godine Crne Gore, nekoliko Zlatnih sirena na Festivalu „Sunčane skale“, Nagrade za najbolji aranžman na Festivalu u Budvi, Nagrade frankfurtskih vijesti za najboljeg pjevača, Nagrade za najkompletniju muzičku ličnost Crne Gore na Montefonu. Proglašen je pjevačem godine na Radijskom festivalu (Srbija, 2005–2007). Bio je predstavnik Crne Gore na Evroviziji 2014. godine. 

Nataša Đačić