INTERVJU Who See: Zadovoljstvo nam je da otvorimo ovogodišnji Festival

Popularni crnogorski hip-hop duo, klapa "Who See", nakon učestvovanja na novosadskom Exit Festivalu, nastupiće u Kotoru na otvaranju XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike. Duo, koga čine Dejan Dedović i Mario Đorđević, poznati i kao Dedduh i Noyz, sa Festivalskim orkestrom KotorArta premijerno će izvesti kompoziciju "Kotor 1979" Ivana Marovića, nastalu kao porudžbina Festivala povodom obilježavanja 40 godina od strahovitog zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru. Na koncertu će premijerno biti izvedena još jedna porudžbina KotorArta, kompozicija “Pogledi” za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku crnogorske kompozitorke Nine Perović. 

Who See .jpg

Kako je došlo do saradnje sa Festivalom KotorArt?
Dobili smo poziv od Festivala KotorArt, što nam je posebno drago, jer u nas vjeruju i van našeg polja djelovanja. Prvi put ćemo učestvovati na festivalu ovog tipa i biće nam zadovoljstvo da kompozicijom Ivana Marovića otvorimo ovogodišnji Festival.

Klapa "Who See" učestvuje u izvođenju, ali i kreiranju ove kompozicije. 
Ovo je bio veoma izazovan zadatak, obilježiti 40 godina od nikad zaboravljenog haosa koji je zadesio ne samo naš grad. Stradali su ljudi, imovina, kultura... niko se sa osmijehom ne prisjeća tih dana. 

Tekstovi vaših pjesama su vrlo šaljivi, ali istovremeno i angažovani, aktuelni, sa osvrtom na političko i ekonomsko stanje u Crnoj Gori. Tematika kompozicije "Kotor 1979", evociranje tragičnog događaja, je potpuno drugačija. Kako je tekao proces pisanja teksta i da li se razlikovao od Vašeg uobičajenog rada?
Priroda hip hop kulture je kritički stav. Za mene je normalno da reper skreće pažnju na deformitete. Što se tiče same pjesme koja je vezana za Festival KotorArt i obilježavanje 40 godina od zemljotresa, na njoj smo radili sa dodatom emocijom i vjerujem da će se to osjetiti kod publike prilikom izvođenja. Kad je već emocija u pitanju, gledali smo da otvorimo više očiju nego što ih prirodno imamo, kako ne bismo rekli nešto što bi bilo netačni ili uveličano. Htjeli smo da bude baš kako je i bilo. Čitali smo o zemljotresu iz 1979. godine, gledali dokumentarce, slušali šta su nesrećni ljudi imali da kažu... Iz svega toga proizišao je tekst nas dvojice em-sijeva, a kritici ostavljamo da sudi i da posljednju riječ.

Who See 2.jpg

Da li ste ranije pisali pjesme po porudžbini? 
I ranije smo pisali tekst na zadatu temu, ali je to uvijek bilo nešto komercijalno. Recimo, za potrebe neke kampanje, ali, svakako, ne političke.

Ovo je potpuno novo iskustvo za vas, s obzirom da je na nastupima duo “Who See” sam na sceni, a sada je tu i gudački orkestar, dirigent?
Upravo tako. Nikad ranije nismo dijelili scenu sa orkestrom, ovog puta to će biti prilika. Veliku nadu polažem u emociju koja bude dolazila iz publike, a to znači da nema mjesta za razmišljanje o nekim drugim okolnostima. 

Šta vas očekuje u narednom periodu? 
Očekuju nas radni dani i mjeseci, nastupi i stvaranje novih pjesama za peti album.

Klapu „Who See” osnovali su 2000. godine u Kotoru Mario Đorđević NOYZ i Dejan Dedović DEDDUH. Oni su do sada objavili četiri studijska albuma: Sviranje kupcu (2007), Krš i drača (2012), Nemam ti kad (2014), Pamidore (2017). Učestvovali su na Pjesmi Evrovizije 2013. godine. Za svoj rad dobili su brojne nagrade, među kojima su MTV EMA Adria Act (2012), MTV Double Platinum Award (2012), MTV Double Platinum Award (2013), MAC (2019). Klapa je ostvarila zapaženе nastupe na festivalima u zemlji i inostranstvu kao što su Exit, Lovefest, Weekend Media Festival, Sea Dance, Beer Fest.

Nataša Đačić