Izabrani učesnici projekta „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“

Šest umjetnika iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država odabrani su za učešće na projektu KotorArta pod nazivom „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“, koji se realizuje u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega, Odborom za gradove pobratime Santa Barbare u Kaliforniji i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori. 

Vizual za saopštenje.jpg

Među selektovanim umjetnicima iz Crne Gore našli su se kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić​,  violinistkinja Milena Petković i violinista Milutin Radulović. Iz Sjedinjenih Američkih Država, učesnici u ovom projektu biće kompozitor Dariuš Derahšani (Dariush Derakhshani), violistkinja Karis Li (Karis Lee) i violončelista Ivan Lou (Ivan Law). 

Tokom ove godine, mladi muzičari iz Crne Gore i SAD-a imaće priliku da intenzivno sarađuju, razmjenjujući znanja i iskustva. Uz mentorstvo profesora kamerne muzike, zajedno će spremati zanimljiv program, uključujući i nova djela poručena u okviru projekta. Projekat predviđa komponovanje četiri djela za gudački kvartet – dvije porudžbine novih kompozicija inspirisanih crnogorskom baštinom i baštinom Sjedinjenih Američkih Država, te dvije umjetničke obrade klapskih pjesama i džez standarda. Finale projekta, čija je realizacija planirana tokom ljeta 2022. godine, podrazumijeva predstavljanje novih djela, kompozitora i izvođača na koncertima u Crnoj Gori i SAD.

Projekat „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“ podržan je od strane Ambasade SAD u Crnoj Gori, a njegovom realizacijom Međunarodni festival KotorArt nastavlja uspješnu praksu kontinuiranog podržavanja i osnaživanja mladih i talentovanih umjetnika, njegovanja kamernog muziciranja, kao i praksu porudžbina novih kompozicija kojom doprinosi stvaranju i promociji kulturne baštine.