Izložba slika Antuna Sbutege i promocija knjige Željka Brguljana na KotorArtu

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike poznat je po širokoj lepezi programa, te u skladu sa tim, ovog ljeta organizuje i izložbu slika Itaka Antuna Sbutege, kao i promociju knjige Život Meduse - likovna svjedočanstva putovanja i stradanja Lloydova parobroda Medusa / The Life of the Medusa - pictorial evidence of the voyages and sufferings of the Lloyd steamship Medusa Željka Brguljana.

Promocija knjige planirana je za 28. jul u Pomorskom muzeju u Kotoru, dok će otvaranje izložbe, u istom ambijentu, biti 2. avgusta. 

Naš drag prijatelj, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, dr Antun Sbutega ličnost je širokog obrazovanja, interesovanja i talenta. Ove godine, sretni smo što smo u prilici vidjeti djela još jedne njegove ljubavi, slikarstva, ali i Boke, koja je inspiracija svih slika. Boka, kao vječna inspiracija mnogima koji mogu uvidjeti njenu neprolaznu ljepotu, inspirisala je i autora Željka Brguljana u mnogim njegovim ostvarenjima. Ovog puta piše o parobrodu Medusi, međutim i o Bokeljima i njihovoj aktivosti i značaju u Trstu. Izuzetno smo zadovoljni što, osim muzičkog programa, publici KotorArta pružamo raznovrstan umjetnički program, naročito kada je inspirisan morem i našom jedinstvenom Bokom. - istakli su iz PR službe Festivala.

Antun Sbutega rođen je u Kotoru, gdje je završio Gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao i doktorirao. Predavao je na Pomorskom fakultetu u Kotoru do 1991, kada se s porodicom seli u Rim. Radio je u Kongregaciji za evanđelizaciju naroda u Vatikanu. Za prvog ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici i Suverenom viteškom malteškom redu imenovan je 1. januara 2007, i tu dužnost obavljao je do 1. aprila 2013. godine. Bio je ambasador Crne Gore u Republici Italiji, Malti i San Marinu do penzionisanja, krajem 2016, kao i admiral Bokeljske mornarice Kotor. Predsjednik je Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, nosilac je više odlikovanja i član viteških redova. Sarađivao je s više univerziteta u Italiji, učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Autor je petnaest monografija i preko stotinu naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, pomorstva, istorije, diplomatije i umjetnosti u Crnoj Gori, Italiji, Hrvatskoj i Vatikanu. Od djetinjstva se bavi umjetnošću, posebno slikarstvom. Do sada je izlagao na kolektivnim izložbama.

Željko Brguljan rođen je u Kotoru gdje je završio srednju školu matematičkog smjera, zatim Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U okviru stručno-naučnog rada, objavljuje teme iz kulturne baštine, posebno istražuje maritimno slikarstvo i pomorski ex voto. Objavio je, uz brojne članke, desetak knjiga, nekoliko literalnih radova, niz eseja u raznim časopisima, knjigu pripovjedaka Priče sa Prčanja (2020) te zbirku pjesama Olujni Kompas (2021). Koautor je niza tematskih izložbi iz kulturne baštine. Takođe je i slikar. Izlagao je na 25 samostalnih izložbi i mnogim žiriranim skupnim izložbama na evropskom i američkom kontinentu. Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u, a djela mu se nalaze u Muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u više zemalja. Likovna monografija o njegovu radu, autora Nikole Albanežea, objavljena je 2014. u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi u Zagrebu, a ljeti u Boki. Nastavnik je u srednjoj školi.

 

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. 

Dizajn naslovnice/prve strane: Mario Aničić