Pjaca od džeza nedjeljom na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Nedjelja je dan za džez! Na KotorArt Don Brankovim danima muzike, svake nedjelje tokom trajanja Festivala, u periodu od 13. jula do 13. avgusta biće organizovani koncerti džez muzike na Pjaci od muzeja sa početkom u 23h. Dodatne informacije o programu pročitajte u nastavku. Ulaz na sve događaje u okviru Pjace od džeza je be-splatan.

Tamara Obrovac.jpg

Ovogodišnja Pjaca od džeza obuhvata pet koncerata, na kojima će se svake nedjelje tokom trajanja Festivala predstaviti džez umjetnici iz Crne Gore i regiona. Imeđu ostalih, nastupiće hrvatska etno-džez pjevačica Tamara Obrovac i slovenački gitarista Uroš Rakovec, glumac Zijah Sokolović sa slovenačkim sastavom „Lolita“ u nesvakidašnjoj džez intepretaciji Čehova, kotoranin sa diplomom prestižnog džez konzervatorijuma Berkli, Đorđe Obradović, kao i drugi sjajni muzičari.

Serijal koncerata „Pjaca od džeza“ nastao je kao prepoznavanje potrebe   ljubitelja ovog muzičkog žanra, koji žive ili ljeti borave u Kotoru, a nakon uspješnih nastupa, između ostalih, Duška Gojkovića, Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova i Matije Dedića tokom prethodnih izdanja KotorArta. Prošlogodišnje izdanje ovog serijala nam je potvrdilo da je Pjaca od muzeja, ispred istorijske zgrade Pomorskog Muzeja i kluba Evergreen, koji njeguje ovaj džez zvuk tokom čitave godine, idealan ambijent za opuštajuću, “džezersku” nedjelju!  

Pjaca od džeza se ove godine odvija uz podršku Turističke organizacije Kotor. 

Neki od muzičara koje ćemo slušati :

TAMARA OBROVAC, pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i autorka tekstova, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni, a zahvaljujući uticajima istarske narodne muzike i dijalekta koje koristi u kreiranju svog muzičkog izražaja, u posljednjih nekoliko godina stekla je veliku popularnost. Spajajući džez i uticaje zavičajne Istre, stvara jedinstveni izraz u kojem se prirodno prepliću različite muzičke forme i improvizacije, što sve više privlači publiku na svjetskoj sceni na kojoj dominiraju džez i/ili muzika svijeta. S vrhunskim muzičarima sarađuje u svoja dva ansambla – međunarodnom kvintetu „Transhistria“ i kvartetu. Prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, nastupi su specifični po upotrebi glasa, koji sa vokalizama dobija funkciju dodatog instrumenta. Brojne koncerte oba ansambala publika s oduševljenjem prihvata, a stručna kritika ih pozitivno ocijenjuje, kako u zemlji tako i u svijetu. Tamara je snimila desetak autorskih kompakt-diskova, na kojima se potpisuje kao autorka muzike i velikog broja tekstova. Dobitnica je osam Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade, i nominovana za nagradu „World music 2004“, Bi-Bi-Sijevog Radija 3, u kategoriji evropske muzike i nagrade publike.

Uros Rakovec.jpg

UROŠ RAKOVEC, gitarista, nakon završene srednje muzičke i baletske škole u Ljubljani, u klasi prof. Tomaža Šegule, studirao je gitaru na Koledžu za muziku „Berkli“ u Bostonu. Diplomirao je na Nacionalnom konzervatorijumu u Klagenfurtu, na odsjeku za džez gitaru. Autor je pozorišne muzike za više od 50 predstava u raznim pozorištima u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, gjde je ostvario saradnju s poznatim režiserima. Bavi se komponovanjem muzike za televizijske serije, animirane serije, dokumentarne filmove, reklame, špice, kao i za igrane i kratke filmove. Član je višestruko nagrađivanog etno-džez ansambla „Transhistria“, Tamare Obrovac, s kojim nastupa širom svijeta, kao i drugih ansambla: „Mildreds“, „Amala“ (romska muzika), „Ira Roma“ (ruska muzika), dueta Brdnik-Rakovec. Član је predstave/koncerta „Senca tvojga psa“.

Djordje Obradovic.jpg

Đorđe Obradović, vokal, diplomirao je moderno pjevanje na Školi moderne i džez muzike Konzervatorijuma u Barlesoni, u okviru međunarodne mreže škole „Berkli“. U posljednjih deset godina stekao je bogato izvođačko iskustvo u zemlji i inostranstvu. Imao je priliku da sarađuje s renomiranim muzičarima kao što su Gonzalo del Val, Bernat Gvardija Arenas, Olivija Perez Kolelmir i dr. Trenutno sarađuje s nekim od najboljih džez muzičara u regionu na festivalima i koncertima. Predaje pjevanje u svojoj školi u Beogradu.

Max Kochetov.jpg

Maks Košetov, saksofon, muzikom se bavi od ranog djetinjstva. Nakon studija na kijevskom muzičkom koledžu „Rajhnold Moricevič Gliere“, na odsjeku za saksofon, nastavlja usavršavanje u Njemačkoj i Francuskoj. Laureat je brojnih džez festivala i prvi alt saksofonista Big Banda RTS-a. Sarađivao je s muzičarima kao što su Duško Gojković, Džon Fadis, Bred Leali, Klaus Raible i dr.