Kada dijete procjeni

Poznatu i popularnu operu Čarobnu frulu Volfganga Amadeusa Mocarta KotorArt je predstavio najmlađoj publici. U dvije večernje predstave, u srijedu 23. jula, na Pjaci od kina, nastupili su umjetnici iz Udruženja Visoko C: Marija Cvijić, kao Kraljica noći, Vladimir Zorjan, kao Sarastro, Branisla Cvijić, kao Tamino, Astina Bračer, kao Pamina, Ivan Nikolić, kao Papageno, te Ana Bajić, kao Papagena. Orkestarski dio muzike, sveden na klavirski izvod, bio je povjeren pijanistkinji Marini Mikić.

DSC_2418.jpg

Ako se oslonimo na istraživanja iz oblasti dječije psiholgije, prema kojima djeca imaju izraženu intuiciju i nije ih moguće prevariti, zbog čega jasno mogu da procijene kome treba da se osmjehnu a kome ne, onda su izvođači Mocartove opere uspješno prošli najteži test. Prijem na koji su umjetnici naišli kod mališana znači da su i oni, kao izvođači, i muzika Mocarta, ocijenjeni najvišim ocjenama. Iako su ključnu ulogu u tome imali sami pjevači, koji su i svojom glumom dopreli do gledalaca, osnova za dobru realizaciju ove opere nalazi se u njenom prilagođavanju uzrastu djece. Za svođenje opere na razumnih četrdeset minuta, dakle za adaptaciju siže i teksta zaslužan je Branislva Cvijić, predsjednik Udruženja Visoko C. Prepjevani tekstovi u rimu, glumački karakteri približeni djeci, živopisna i bajkovita kostimografija, čak i scenografija, doduše vrlo svedena, uticali su na to da predstava bude uspješna. Kada je riječ o muzici, ona je ostala onakva kakvom je sam Mocart zamislio – pitki i vrcavi zingšpil s folklornim elementima, baziran na komičnoj i romantičnoj fabuli fantazijskog tipa, gdje je magija ključ za pobjedu dobra nad zlim.

DSC_2429.jpg

Osnovano 2015. godine, Udruženje umjetnika Visoko C priprema i realizuje opere, komade s pjevanjem i druge žanrove kroz koje edukuje djecu o značaju umjetnosti. Operama za djecu Udruženje utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, a kroz mogućnost učestvovanja djece u samim izvođenjima, opera doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju njihovih ličnosti. U vremenski svedenim aranžmanima, prilagođenim dječjoj publici, moderno izrežiranim, uz pratnju klavira ili kamernog sastava, Visoko C realizovalo je više različitih operskih djela.
Don Brankovi dani muzike, iz godine u godinu, priređuju programe pod nazivom KotorArtić, usmjerene na najmlađu publiku, a do sada su realizovani različiti tipovi – interaktivni kostimirani koncerti, radionice, ili pak izvođenja muzike komponovane za djecu. Prvi poduhvat prikazivanja najsloženijeg muzičko-scenskog žanra – opere, naravno adaptirane, kao što je već ukazano, u umjetničko-izvođačkom smislu predstavlja dosadašnji vrhunc ovog Festivalskog segmenta.


Boris Marković