Karadaglić solističkim koncertom dirnuo sve prisutne

Zajednička proslava za kraj – Miloševih 10 i festivalskih 20 
 
Međunarodni festival KotorArt za svečani završetak XX jubilarnog izdanja organizovao je solistički koncert proslavljenog gitariste, Miloša Karadaglića. Ovim koncertom, pod nazivom Miloševih 10, Karadaglić je proslavio 10 uspješnih godina svoje internacionalne karijere. Koncert se organizovao u petak, 13. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas i 30 minuta.
5CB36F97-40C8-4DF0-8F61-F90B594C8519.jpeg
Karadaglić je izveo djela Daulenda, Vila Lobosa, Asturiasa, Baha, Takemitcua, Albeniza i Domenikonia. Publika je ispratila umjetnika velikim ovacijama.
 
Koncertu su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore, g. Aleksa Bečić, predsjednik Vlade Crne Gore, g. Zdravko Krivokapić, predsjednik Opštine Kotor, g. Vladimir Jokić, predsjednica Skupštine opštine Kotor, gđa Maja Mršulja, ministar finansija i socijalnog staranja, g. Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja, g. Jakov Milatović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, g. Dejan Vukšić, potpredsjednik Opštine Kotor, g. Siniša Kovačević, admiral Bokeljske mornarice, predsjednik savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, g. Antun Sbutega, umjetnik, violončelista Miša Majski sa porodicom, Princ Nikola Petrović Njegoš, partneri festivala KotorArt, predstavnici Porto Montenegra, Regent Porto Montenegra, Henly & Partners-a, Montenegro Sotheby’s Realty kao i mnogi ljubitelji i poštovaoci umjetnosti i muzike.
 

 

6A1C8972-77B3-4D86-9350-31EAFA2B8582.jpeg
Pijanista, generalni i umjetnički direktor KotorArta, Ratimir Martinović, u svom govoru zapitao se da li radimo dovoljno za vrhunske kulturne poslenike naše zemlje. Crna Gora jeste zemlja vrhunskih kulturnih poslenika i umjetnika, pored toga što je zamlja vrhunskih sportista. Na čelu te naše kolone je i jedan jedini Petar II Petrović Njegoš, koji tek očekuje pravu međunarodnu afirmaciju, kakvu zaslužuje genijalni cetinjski pustinjak. Jesmo li za Njegoša uradili onoliko koliko Njemci za Getea, Englezi za Šekspira, Rusi za Puškina?- zapitao se Martinović. Podsjećajući da Festival KotorArt traje 20 godina i da za crnogorske, ali ne i evropske i svjetske prilike, predstavlja atipičan primjer u kulturi, autonoman i profesionalan, istakao je da kultura, doživljena u najširem smislu traži autonomiju. Autonomija kulture podrazumjeva autonomiju odlučivanja uz svijest o potrebama društva u kom živimo. Martinović je istakao da Festival KotorArt Miloševim koncertom ulazi u treću deceniju svog postojanja. Slušali smo Miloša na njegovim počecima kao što danas slušamo neke nove talente. Miloš je danas autentičan umjetnik koji svojim darom na najbolji način predstavlja zemlju koju voli i iz koje dolazi. – istakao je Martinović čestitavši 10 godina internacionalne Miloševe karijere.
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.