Kemal Gekić održao pijanistički resital na KotorArtu

Putovanje u 19. vijek i muzičke salone
 

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizovao je resital jednog od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Kemala Gekića, kao i majstorske radionice za mlade pijaniste. Sinoć, 12. avgusta, u predivnom ambijentu Samostanskog kompleksa sv. Nikole u Prčanju, priredio je publici veče za pamćenje, resital pod nazivom Carte blanche. 

DSC_8687.jpg

Umjetnik je na licu mjesta, po svojoj slobodi, koncipirao program i predstavljao ga publici. Na repertoaru su se našle kompozicije Šopena i Lista. Prema riječima Gekića, odabrao je ovakav program inspirisan ambijentom, kao i činjenicom da je to bila karnevalska noć u Kotoru. Noć puna Valcera, Poloneza i drugih kompozicija igračkog karaktera, učinile su da nas vrate u period muzičkih salona 19. vijeka. Koncert je završen Mađarskom rapsodijom br. 2, Franca Lista, uz dug aplauz inspirisane publike.  

Kemal Gekić, ekskluzivni umjetnik za kompaniju Stenvej i doživotni član Američkog Listovog društva, prepoznatljiv je po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta.  

Gekić je proveo vrijeme u Kotoru od 08. avgusta gdje je održao majstorske radionice za mnoge mlade pijaniste, koji su imali i svoj završni koncert 11. avgusta, dok su sada imali priliku i slušati resital ovog renomiranog umjetnika.