KOMPOZICIJOM RAMBA AMADEUSA POČINJU KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE

Rambo Amadeus.jpg

 

Sedamnaesti Don Brankovi dani muzike u okviru ovogodišnjeg izdanja KotorArta biće započeti muzičkim djelom, porudžbinom festivala, koje je komponovao multimedijalni umjetnik i muzičar Rambo Amadeus. U ulozi naratora, Amadeus će i sam učestvovati u otvaranju i premijeri kompozicije pod nazivom “Pasija po Stelli”.

Život i stradanje nedužne morske zvijezde sa dna Bokokotorskog zaliva u stalno novim životnim okolnostima koje joj nameće čovjek, tehnološki razvoj i potreba za novcem glavni su elementi libreta. Sa druge strane, podizanje svijesti o zagađenju i stanju u kom se Boka ali i duh današnjeg čovjeka nalaze, njegove su suštinske poruke. U ulozi morske zvijezde nastupiće sopran Natalija Radić.

Tradicionalan početak programa KotorArt Don Brankovih dana muzike 13. jula ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru, koji je nerijetko prethodnih godina nosio epitet jednog od najmarkantnijih umjetničkih događaja u Crnoj Gori, od prije nekoliko godina ima značaj i za lokalnu kulturnu baštinu.

„Ove godine, fokus je na očuvanju i valorizaciji prirodnog bogatstva Boke Kotorske, sa posebnom pažnjom na održivom razvoju, pa je Rambo Amadeus bio logičan izbor. Široj javnosti on je poznat kao satirični pjevač i tekstopisac osobenog stila, a koncert 13. jula će biti jedinstvena prilika da se predstavi i kao kompozitor umjetničke muzike“, saopštila je Sara Lakičević, PR festivala.

 

Dušan Vuleković.jpg

Kompoziciju će, sada već tradicionalno, izvoditi Festivalski orkestar KotorArta sa dirigentom Premilom Petrovićem, koji će pored ovog, izvesti i djelo “Iskra besamrtna” Ivana Marovića, što je bila porudžbina festivala 2013. godine u povodu 200 godine Njegoša, u kome će narator takođe biti Rambo Amadeus. Pored muzičkog djela, program podrazumijeva i premijeru autorskog filma Dušana Vulekovića na temu Kotora i Boke,  očuvanja prirodnog sklada i ljepote koji su zaliv i stavili na listu svjetske prirodne baštine.

Planirani umjetnički koncept 17. KotorArt Don Brankovih dana muzike pretenduje da održi visok umjetnički nivo gostujućih muzičara, istražujući i dalje načine da poveže izvedenu muziku sa vanmuzičkim sadržajem i širim društvenim kontekstom, sa ciljem da program Festivala približi i učini ga razumljivijimm što raznovrsnijoj publici.

 

Ulaznice za koncert su u prodaji preko mreže  Gigs Tix-a, na preko 50 prodajnih lokacija u 23 mjesta u Crnoj Gori.