Koncert “Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza” i predstava “Balkan Bordello” 12. avgusta u Kotoru

Šest umjetnika iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država odabrani su za učešće u projektu KotorArta pod nazivom „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“, koji se realizuje u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori. 

Među odabranim umjetnicima iz Crne Gore našli su se kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurović, violinistkinja Milena Petković i violinista Milutin Radulović. Iz Sjedinjenih Američkih Država, učesnici u ovom projektu su kompozitor Dariuš Derahšani (Dariush Derakhshani), violistkinja Karis Li (Karis Lee) i violončelista Ivan Lou (Ivan Law). 

Rezultati višemjesečnih priprema biće finalizirani na probama u Kotoru i predstavljeni u okviru festivala 12. avgusta u Crkvi Sv. Duha sa početkom u 20 h, kada će gudački kvartet sačinjen od spomenutih izvođača izvoditi djela Jozefa Hajdna, Antonjina Dvoržaka, kao i kompozitora iz Crne Gore i SAD-a. Biće to prilika da se premijerno čuju četiri nove porudžbine festivala. Kompozitorka Dabović Đurović, pored originalne kompozicije piše i djelo na bazi američke džez melodije, kao i Derahšani, koji je napisao djelo inspirisano klapskom pjesmom Boko moja mila. 

Ovaj program, mladi umjetnici će ponoviti i tokom septembra na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari, koji je sastavni dio spomenutog projekta.

Balkan Bordello, fotograf Kushtrim Ternava.JPG

Isto veče, 12. avgusta, na Pjaci od kina sa početkom u 22h, gostuje predstava Balkan Bordello. Radi se o produkciji njujorškog teatra La MaMa, Ateljea 212 iz Beograda, Ćendra multimedija (Qendra multimedia) iz Prištine i fondacije My Balkans iz Njujorka. Balkanski bordel: saga o jednoj balkanskoj porodici, predstava koja će crnogorsku premijeru imati u Kotoru, autorski je projekat istaknutog prištinskog dramskog pisca sa njujorškom adresom Jetona Neziraja. “Uz crni humor, predstava se bavi samom potkom balkanskog temperamenta, prati morbidnost ljudske duše i osvjetljava glupost i naivnost jednog razdoblja izgrađenog na nasilju, netrpeljivosti i mržnji”. Režiju potpisuje Bljerta Neziraj a u glumačkoj podjeli su Svetozar Cvetković, Jelena Stupljanin, Džordž Drens (George Drance), Judžin d Pudžin (Eugene the Poogene), Valoa Mikens (Valois Mickens), Mati Barber-Bokelman (Mattie Barber-Bockelman), Ivan Mihailović i drugi. Muziku potpisuje Gabriele Marangoni, kostime Gabrijel Beri (Gabriel Berry), scenografiju Marija Kalabić, koreografiju Đerđ Prevazi (Gjergj Prevazi) i dizajn svetla i vizuala Niko de Roij (Nico de Rooij).

Predstava se igra na engleskom jeziku sa obezbjeđenim prevodom, a njenu realizaciju su pomogli Trust for mutual understanding, Rockefeller Brothers Fund, Fondacija za otvoreno društvo, Evropski fond za Balkan, i mnogi drugi.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.