Koncert sjećanja na Olivera Dragojevića na KotorArt Don Brankovim danima muzike

U ponedjeljak, 29. jula u okviru serijala programa „Coca-Cola Stage“, na KotorArt Don Brankovim danima muzike nas očekuje koncert sjećanja na Olivera Dragojevića, pod nazivom „Moj galebe“

Goran Karan3.jpg

Na Stadionu malih sportova na Benovu, održaće se koncert najljepših njegovih pjesama u interpretaciji i sa sjajnim novim horskim aranžmanima Akademskog hora Univerziteta u Splitu „Silvije Bombadeli“ uz gostovanje pjevača Gorana Karana. Horom će dirigovati Anamaria Tadin. Sve dodatne informacije o programu možete pročitati u nastavku a o pretprodaji ulaznica pod tabom ”ULAZNICE”. Napominjemo da su ulaznice u pretprodaji po sniženim cijenama i u ograničenim količinama. 

Svake godine na „Coca-Cola Stage“ dovodimo izuzetne izvođače iz regiona i osmišljavamo programe i sastave muzičara koji se često premijerno i samo u Kotoru mogu čuti. Ovoga puta, na datum kada nas je prošlog ljeta napustio neponovljivi Oliver Dragojević, njemu u čast priređujemo koncert sa originalnim spojem hora i Gorana Karana kao soliste. Uvjereni smo da će ovaj koncert biti vrijedno i lijepo sjećanje na Morskog vuka i njegove nezaboravne pjesme i stihove - izjavili su iz PR službe Festivala.

Oliver Dragojević rođen je u Splitu gdje je učio muzičku školu, najprije klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni. 1967. godine je počeo saradnju sa kompozitorom Zdenkom Runjićem. Narednih pet godina Oliver je nastupao po klubovima u Zapadnoj Evropi gdje je sticao dragocjeno iskustvo. Osam dobijenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Humanitarnim koncertom koji je održao u ljeto 2001. godine u pulskoj areni dokazao je još jednom zbog čega je i nakon toliko dugo godina izuzetno bogate i uspješne karijere na samom tronu. U prepunoj Areni, s Oliverom su pjevale i mlade i starije generacije, a gostovanje još nekih velikih renomiranih imena, poput Gibonnija, Vanne, Ota Pestnera, Tedija Spalata, klape Fortunal i Tonyja Cetinskog, samo su dokaz počasti koju zaslužuje. Jedan je od rijetkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Interpretacija i sjajni aranžmani akademskog hora iz Splita i Gorana Karana

 

Gorana Karana ne treba posebno predstavljati. Na muzičku scenu stupa početkom osamdesetih godina 20. vijeka, kao član nekoliko grupa: Epicentar, Deveti krug, Zippo i Big Blue. Solističku karijeru započeo je 1997. godine i već naredne godine pobijedio na Zadar-festu s pjesmom Kazna mi je što te ljubim, a potom objavio i prvi solistički album Kao da te ne volim (1999). S albumom Vagabundo (2000) postao je poznat izvan zemlje, a numera Stay With Me bila je prva na top listama u Turskoj. Uslijedili su albumi i hitovi Dalmatinske suze, AHOJ, Ružo moja bila, Lipo misto, Da me poljubiš, Di si rasla, Anđele, Od srca do usana, Čovik tvoj, Glas juga. Popularnost je potvrđivao na koncertima širom Evrope, na turnejama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, i kao pobjednik brojnih festivala u Hrvatskoj i regionu, među kojima su Melodije hrvatskog Jadrana, festival u Puli, Dora, Splitski festival, Sunčane skale, Ohridfest, Kninfest, Festival dalmatinskih šansona u Šibeniku. Dobitnik je tri Porina, kao i Nagrade „Zlatni mikrofon dijaspore u kategoriji pop/zabavne glazbe“ u Beču. Godine 2012. nastupio je na proslavi „Dana Makedonske državnosti“ u Skoplju ispred sedamdeset hiljada posjetilaca. Posljednju pjesmu pod nazivom Jednom dnevno objavio je 2018. godine.

 

Ana Maria Tadin, photo Ivona Bezmalinovic2.jpg

Anamarija Tadin stekla je muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Josip Hace“ u Splitu, na odsjeku za muzičku  teoriju i na odsjeku za orgulje. Godine 2012. upisala je studije muzičke teorije na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kao studentkinja, dobitnica je Rektorove nagrade za izvanredne studijske rezultate 2013. godine. Magistrirala je 2018. godine s temom Silvije Bombardelli: Misečina. Analiza i aranžman za kvartet saksofona, a zbog izuzetnog kvaliteta rada i cjelokupnog studiranja od strane mentora i komisije predložena je za još jednu Rektorovu nagradu. Djeluje kao dirigent Akademskog pjevačkog hora Univerziteta u Splitu „Silvije Bombardeli“ od njegovog osnivanja, 2016. godine. Od 2018. godine angažovana je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kao stručni saradnik za predmete muzička pedagogija i solfeđo. Osim dirigovanjem i pedagoškim radom, aktivno se bavi aranžiranjem.

 

Hor Silvije Bombadeli iz Splita.jpg

Akademski pjevački hor Univerziteta u Splitu „Silvije Bombardeli“ osnovan je 2016. godine. Pedeset članova hora čine studenti i zaposleni sa svih fakulteta ovog Univerziteta. Hor nosi ime velikog splitskog kompozitora i dirigenta Silvija Bombardelija (1916–2002), koji je zaslužan i za osnivanje Splitskog ljeta, koji će biti upamćen kao uspješan profesor Pedagoške akademije u Splitu, te intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Osim što svojim nastupima obogaćuje manifestacije Univerziteta, hor nastupa i na samostalnim koncertima, različitim festivalima, čime znatno proširuje svoj muzički repertoar i umjetničke domete. Tokom čitave akademske godine hor održava probe u multifunkcionalnoj dvorani Sjevernog tornja Univerzitetske biblioteke u Splitu.