Koncert za pamćenje: Članovi Bečke filharmonije publiku vodili na nezaboravno muzičko putovanje Austrijom

Sinoć, u Domu vojske Porto Montenegra, nastupili su članovi Bečke filharmonije okupljeni oko dinamične Platforme K+K, koji su, na koncertu pod nazivom Vienna Calling, izvodili kompozicije austrijskih kompozitora u klasičnim, tango, džez i gruv aranžmanima. Bilo je to nezaboravno muzičko putovanje Austrijom kroz vrijeme, od Mozarta (1756-1791), preko Šuberta i Štrausa II, do Dejb Brabeka (1920 - 2012). Takođe, izvodili su kompozicije njihovog člana, harmonikaša Kristijana Bakaniča, koji, uz Platformu K+K, potpisuje sve aranžmane sa sinoćnjeg koncerta.

2023-07-3959.jpg

Članovi ove izvanredne skupine solista Bečke filharmonije, okupljeni u ansambl pod nazivom Bečka Platforma K+K, su renomirani violinista, harizmatični Kiril Kobančenko, koji je ujedno i direktor Platforme, zatim violistkinja Aurore Nozomi Cani, violončelista Florijan Egner, kontrabasista Bartoš Siroski, pijanista Kristof Egner, kao i harmonikaš Kristijan Bakanič. 

Oduševljeni publikom, njihovom povratnom reakcijom, i atmosferom koja je vladala u Domu vojske, članovi ansambla su srdačno i sa uzbuđenjem izvodili djela, dok je solista, violinista Kiril Kobančenko vodio publiku kroz kompozicije i upoznavao ih sa bogatim, austrijskim muzičkim nasljeđem. Ansambl je dobio stajaće ovacije vidno ponešene publike nivoom izvođaštva, kao i odabirom repertoara. Članovi ansambla su se zahvalili organizatorima, domaćinima i nadaju se ponovnom viđenju.

2023-07-4147.jpg

Koncert je organizovao KotorArt, a održao se u okviru partnerskog festivala Rubix uz veliku podršku dugogodišnjih prijatelja i partnera festivala Porto Montenegro, Regent Porto Montenegro, Henley&Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, kao i Adicco i Erste banke i Yamaha Euro-Unita.

Neizmjerno smo zahvalni svim partnerima na ovogodišnjoj realizaciji koncerta solista Bečke filharmonije. Festivalska publika navikla je na koncerte svjetski renomiranih umjetnika, i, nakon solista Berlinske filharmonije, ovog ljeta smo imali priliku uživati u originalnim kompozicijama i izvođenjima članova Bečke filharmonije. Harizmatični umjetnici oduševili su publiku koja ih je pozdravila stajaćim ovacijama. - izjavili su iz PR službe festivala.     

Foto: Krsto Vulović