Konferencija Nova normalnost na KotorArt Don Brankovim danima muzike, uz podršku UNESCO-a

Kotor kao regionalni centar promišljanja i preispitivanja: Kako nakon Kovida-19?

Projekat KotorArt Don Brankovih dana muzike, Nova normalnost: promatranje  / promišljanje / preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida -19, podržan je od strane UNESCO-a u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine. Zamišljen je kao petodnevna konferencija čija je realizacija planirana od 15. do 19. jula 2021. godine i uključiće diskusiju o nekoliko tema podijeljenih u pet panela: Globalni osvrt, Promatranje, Promišljanje, Preoblikovanje i Nova normalnost.

New Normal.jpg

Konferencija u Kotoru okupiće stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, kulture, kulturne politike, kulturnog turizma i sociologije, u cilju sagledavanja nove stvarnosti. Nakon konferencije objaviće se publikacija koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tokom diskusija, a koja će se regionalno promovisati i distribuirati. Takođe, panel diskusije će biti emitovane uživo putem interneta, a planirano je i objavljivanje diskusija u vidu podkasta. 


Konferencija započinje panelom "Globalni osvrt", planiranim za 15. jul u Crkvi Sv. Duha, sa početkom u 19 časova, koji će okupiti predstavnike ambasada Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Kine, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ukrajine, Velike Britanije i drugih.


Drugi dan konferencije 16. jula, nastaviće se panelom "Promatranje" na kojem se sagledavaju uticaji nove društveno-političke i tehnološke dinamike na kulturu, kulturni turizam i promociju kulturnog nasljeđa. Na ovu temu govoriće Darija Andovska, kompozitorka, univerzitetska profesorka i umjetnička selektorka festivala Dani Makedonske muzike, Vladimir Maraš, kompozitor i direktor Made in New York Jazz festivala, Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja kao i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka i direktorka festivala FIAT.


Treći dan i tema “Promišljanje” podrazumijeva panel diskusiju o razumijevanju, adaptaciji i izgradnji izdržljivosti umjetničkog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima. Ova diskusija će okupiti Milenu Dragičević-Šešić, profesorku emeritu Univerziteta umetnosti u Beogradu, Svetlanu Slapšak, antropološkinju, književnicu i aktivistkinju, Borisa Liješevića, pozorišnog reditelja i univerzitetskog profesora, kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore. 


Tokom četvrtog dana konferencije u nedjelju, 18. jula u okviru teme “Preoblikovanje” panelisti će biti Dora Ruždjak Podolski, pozorišna rediteljka i intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, Violeta Đerković, sociološkinja i koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, Antonije Pušić, poznatiji po umjetničkom imenu Rambo Amadeus, muzičar, diplomirani turizmolog i ekološki lobista kao i Ivo Županović, turizmolog i univerzitetski profesor.


Finalni dan konferencije pod nazivom “Nova normalnost” predstavlja panel na kojem će se rezimirati sve prethodne diskusije i pokušati pružiti konkretniji odgovori na nimalo laka pitanja u ovim izazovnim vremenima. Ovo završno veče okupiće Vesnu Bratić, ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore, Maju Gojković, potpredsjednicu Vlade Srbije i ministarku kulture i informisanja kao i Milenu Dragičević-Šešić, Doru Ruždjak Podolski i Anu Vukotić.


Sve diskusije od 16-19. jula će se održavati na Pjaci od kina sa početkom u 20 časova.


Moderatorka konferencije biće novinarka Anka Radović, dok će panel Globalni osvrt moderirati Milica Nikolić, generalna sekretarka kancelarije UNESCO Crna Gora.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.