KotorArt akademija – prilika za usavršavanje izvođačkih vještina

Svoje muzičke interpretacije savladane na majstorskom kursu poznatog violiniste Stefana Milenkovića, polaznici KotorArt akademije predstavili su publici u Crkvi Sv. Duha, u utorak 27. jula. Priliku da uče od umjetnika svjetske karijere imali su mladi violinisti Kristina Uriegas, Milena Jaramaz, Vjera Radulović, Marija Tunić i Dušan Obrenović.
stefan milenkovic.jpg
Pored koncerata, KotorArt od svojih početaka njeguje muzičku pedagogiju u formi majstorskih kurseva. Ove godine, programi ovih radionica objedinjeni su u segment pod nazivom KotorArt akademija.  Rezidencijalni boravak na Festivalu ove godine imaju trojica vrhunskih pedagoga i izvođača – violinista Stefan Milenković, flautista Janoš Balint i pijanista Kemal Gekić. Majstorski kursevi, kao praksa koja se organizuje decenijama širom svijeta, dobra je prilika da se polaznici upoznaju sa radom eminentnih pedagoga, da usavrše svoje izvođačke vještine, ojačaju samopouzdanje i ostvare kontakte sa svojim vršnjacima.
 
Stefan Milenković, umjetnik bogate izvođačke karijere, publici KotorArta je poznat sa ranijih festivalskih izdanja kao izvođač. Ove godine je, međutim, svoje višegodišnje pedagoško iskustvo sticano na Univerzitetu Ilionisa, a odnedavno i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prenio na mlade umjetnike. Pozdravljajući publiku na početku večeri, on je istakao da je, s obzirom na dvodnevno trajanje kursa, prije riječ o „maloj radionici violine“, nego o masterklasu koji obično traje pet-šest dana, te da su stoga interpretacije polaznika u svojevrsnoj radnoj verziji. Prva je nastupila Milena Ramazan sa drugim stavom Koncerta za violinu i orkestar u d-molu Roberta Šumana, a potom Dušan Obrenović sa popularnim komadom Ciganske melodije Pabla de Sarasatea. Marija Tunić je izvela drugi i treći stav Sonate za violinu i klavir br. 2 Morisa Ravela, dok je najmlađa među njima, Vjera Radulović, izvela Skerco koji je komponovao Johanes Brams za poznatu violinsku sonatu F-A-E na kojoj je radio zajedno sa Robertom Šumanom i Albertom Ditrihom. Samopouzdanje i „oslobađanje“ na sceni mladi umjetnici su jačali i kroz komunikaciju sa poblikom, jer se svako do njih prije sviranja predstavio i potom upoznao publiku sa osnovnim podacima o djelu koje će izvesti.
 
Na KotorArt Don Brankovim danima muzike počinje majstorski kurs flaute, nakon čega će uslijediti i kurs klavira. Festival će najuspješnijim talentovanim polaznicima dodijeliti stipendiju i pružiti logističku pomoć u koncertnoj aktivnosti.
Boris Marković