KotorArt i mladi: opere za bebe, solistički nastupi, orkestar mladih Važne prilike za razvoj talenata

Važan fokus Međunarodnog festivala KotorArt je uvijek bio na podršci mladima.

Kroz platformu KotorArt talenti, generacije mladih crnogorskih muzičara imali su priliku da učestvuju u različitim projektima, kroz različite ansamble, kamerne sastave, međunarodnu saradnju i solističke koncerte.

Mladen Tarbuk foto 2 cKrsto Vulovic.jpg

Važna novina ovogodišnjeg serijala KotorArt talenti je format Festivalskog orkestra, koji će svoj prvi koncert imati 19. jula. Talentovani, mladi muzičari koji čine sastav orkestra su mahom nekadašnji KotorArt talenti ili učesnici Foruma mladih umjetnika među kojima su violinisti Dušan Obrenović, Luka Perazić, Vukica Rašković, Bobana Tešić, Dea Nicaj, Jelena Jovović, Teodora Kaličanin, zatim violončelisti Teodora Uskoković, Kosta Popović, Sari Šaćiri i drugi važni članovi novog orkestra. Ovim projektom, Festival nastavlja da njeguje neformalno obrazovanje mladih, pruža podsticaj za dalji rad i napredak, i daje crnogorskim mladim muzičarima šansu za sticanje orkestarskog iskustva. Spomenutim koncertom dirigovaće maestro Mladen Tarbuk, a orkestar će izvoditi Varijacije za gudače na temu Frank Bridge, op. 10, Bendžamina Britna, izuzetno djelo 20. vijeka, Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar, op. 35, c-mol, Dmitrija Šostakoviča, kao i djelo posvećeno slavnom Kšištofu Pendereckom, koje je komponovao sam maestro Tarbuk.

Sara Lakicevic foto , c Dusko Miljanic.jpg

Ovo djelo će biti izvedeno upravo u crkvi u kojoj je maestro Penderecki (1933-2020), jedan od najvećih muzičkih stvaraoca 20.vijeka, dirigovao 2016. godine. Solisti u Šostakovičevom koncertu biće crnogorski umjetnici, pijanista Simo Šišević i trubačica Sara Lakičević. Kao i prethodnih godina, za sve događaje u Bogorodičinom hramu, kao i u samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, Festival za limitirani broj publike organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora i Dobrote.

Simo Sisevic foto 3.jpeg

Koncerti na kojima je orkestar sastavljen od muzičara koji su već nastupali na festivalu u okviru platforme “KotorArt talenti” i “Forum mladih umjetnika” je ideja koja cijelu platformu festivalskih talenata diže na viši nivo.  Mnogo mi je drago što će ovaj orkestar činiti moji prijatelji, a svakako naši najbolji gudači mlađe generacije. Vjerujem u njihovu beskompromisnu posvećenost i profesionalizam pa shodno tome mogu i punog srca da vas sve pozovem da dođete i poslušate ovaj koncert. Imati izvrsnu Saru Lakičević kao solo trubu i saradnicu je velika čast i sreća. Tako zahtjevna dionica i ostvarenje instrumentalnog dijaloga prosto vapi za umjetnicom kakva je Sara! U tom dijelu sam siguran da će biti neprikosnovena, kao i naša saradnja. - izjavio je Simo Šišević, pijanista.

KotorArt akademija, sa ciljem neformalnog obrazovanja, sticanja znanja i poboljšanja vještina, ove godine se ne organizuje samo za mlade muzičare, već se širi i na mlade producente i menadžere u kulturi. Kompletan program ovogodišnje KotorArt akademije se može pronaći ovdje.

Baby Artysh 6.JPG

Tradicionalni program KotorArtić, koji predstavlja program za djecu, ove godine Festival obogaćuje i BabyArtićem, kao i operama i koncertima za najmlađe u izvođenju udruženja Vicoko C i Artish:Lab. Ovim događajima, KotorArt realizuje programe za apsolutno sve uzraste i pokazuje visok nivo svjesti o izgradnji i edukaciji nove publike za umjetničku muziku. 

MACT.jpg

Forum mladih umjetnika, nazvan i jednim od naljepših „koncerata“ na prošlogodišnjem Festivalu, okupio je mlade crnogorske umjetnike koji su analizirali i promišljali aktuelne teme u umjetničkoj muzici Crne Gore, sa fokusom na položaj mladih umjetnika, te razmatrali i predložili mjere koje bi doprinijele njenom budućem poboljšanju i razvoju. Forum se nastavlja i ove godine, 26. jula u kotorskom Kreativnom habu,  a u fokusu će biti tema autorskih prava u domenu umjetničke muzike.

Tradicionalno, u okviru platforme KotorArt talenti, na ovogodišnjem festivalu nastupiće najbolji učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora, kao i najbolji studenti Muzičke akademije sa Cetinja.