KotorArt: ovogodišnja saradnja sa inostranim partnerima i ambasadom Kine u Crnoj Gori okupila više od 60 kineskih umjetnika u Kotoru

Posjeta Ambasadora Kine NJ.E.g. Fan Kuna KotorArtu

Ovogodišnji serijal koncerata u okviru China stage, na 22. KotorArt Don Brankovim danima muzike, okupio je više od 60 mladih umjetnika iz Kine, koji su boravili u Kotoru u periodu od 22. do 28. jula. 

Na prvom koncertu mladih kineskih umjetnika, publici su se predstavili pijanisti Đažuej Li i Bočeng Wang i sopranistkinja Sjaotong Duan djelima velikana klasične muzike poput  Rahmanjinova, Ramoa i Skrjabina, ali i kineskih stvaraoca poput Džang Džao, Ču Vanghua, Džengdžung Vang i Lju Čija.  Ovi kineski umjetnici, koje je festivalska publika toplo dočekala i pozdravila velikim aplauzom, školovanje su započeli u Kini, a nastavili na na Kraljevskom koledžu u Londonu, gdje su i magistrirali. 

Drugi koncert kineskih umjetnika bio je organizovan 27. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru kada su se festivalskoj publici predstavili oboista Lin Ćing i pijanistkinja Lju Guejđing. Specijalni gost koncerta bio je oboista Sendi Džiju Sju. Oboista Lin Ćing završio je studije oboe u Ženevi na Visokoj školi za muziku, dok se pijanistkinja, orguljašica i čembalistkinja Lju Guejđing školovala u Ženevi i na Kraljevskom koledžu u Londonu. Ovi kineski umjetnici impresivnih biografija održavaju koncerte širom Evrope i svijeta, drže majstorske radionice i bave se pedagoškim radom. Publika je sa velikim interesovanjem ispratila oba koncerta kineskih umjetnika.

 

Osim dva pomenuta koncerta, Kotor je prethodnih dana bio domaćin finalne etape međunarodnog takmičenja 桥CIAO 2023. Takmičarske kategorije činile su discipline Duvački instrumenti (fagot i oboa) i Kamerna muzika (duo, trio, kvartet, kamerna muzika za gudače i klavir i mali bend). Takmičenje je u Kotoru okupilo preko 60 mladih umjetnika kineskog porijekla. Tokom puna dva dana u Crkvi sv. Duha i studiju muzičke škole u Kotoru, održavao se polufinalni i finalni krug takmičenja, dok smo sinoć, na trećem koncertu kineskih umjetnika, čuli pobjednike svih kategorija ovog takmičenja. Nešto ranije, istog dana, u prisustvu Ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kuna, kao i izvršnog i umjetničkog direktora festivala KotorArt, pijaniste Ratimira Martinovića, i pijaniste Dejana Sinadinovića koji je bio predsjednik žirija, pobjednicima takmičenja bile su uručene diplome. 

 

Bila je ovo vrlo interesantna sedmica na KotorArtu. Ugostili smo preko 60 mladih kineskih umjetnika koji su oduševljeni našim drevnim Kotorom i Bokom. Nosiće lijepa sjećanja sa Prvog međunarodnog muzičkog takmičenja u organizaciji Evrope i Kine, na kome je festival KotorArt bio domaćin finalnog dijela takmičenja. Zahvaljujemo se velikoj grupi, kako domaćih tako i inostranih, partnera na ovom projektu. - istakli su iz PR službe festivala. 

Organizacioni tim festivala ugostio je Ambasadora i članove njegovog tima u Kreativnom habu u Kotoru gdje je održan i kratak sastanak, a zatim u Crkvi sv. Duha gdje su pobjednicima takmičenja uručene diplome i održan manji koncert u čast ambasadora i svih prisutnih gostiju.  

Međunarodno takmičenje  桥CIAO 2023 predstavlja prvo međunarodno muzičko takmičenje u zajedničkoj organizaciji Evrope i Kine. Muzička tema Bella ciao, jugoslovenskog filma Most (1969), postala je sve popularnija kod mladih Kineza i otuda inspiracija za naziv takmičenja. Logo takmičenja su dizajnirali Vang Cungcung i Tang Jađuen. Jedan dio je kreirao Vang, spojivši kineski znak 桥 [most] s italijanskim pozdravom CIAO. Drugi dio je uradio Tang, a sastoji se od strukture svjetski poznatog kineskog drevnog mosta i živopisnih notnih stubova. 

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.