KotorArt povratio pokroviteljstvo Ministarstva kulture

Music on water-Island Our Lady on the Rocks, 2005.jpg

 

Ministarstvo kulture Crne Gore obezbijedice 150 hiljada eura za odrzavanje ovogodisnjeg izdanja Medjunarodnog festivala KotorArt, najavio je ministar kulture Aleksandar Bogdanovic

U odgovoru na poslaničko pitanje Marije Maje Ćatović, Bogdanović je rekao da će Ministarstvo ove godine podržati sva četiri segmenta festivala: Don Brankovi dani muzike, Festival pozorišta za djecu, Pjaca od filozofa i Festival klapa. 

Radi se o istim programskim sredstvima koja je festival dobijao i do prošlogodišnje obustave finansiranja od strane Ministarstva.

 Na ovaj način KotorArt je, pored pokroviteljstva Opštine Kotor, koja je ove godine povećala izdvajanja za festival, povratio i pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

Reagujući na ovu vijest, jedan od osnivača festivala, pijanista Ratimir Martinović, izrazio je zadovoljstvo ponovno uspostavljenim dijalogom sa Ministarstvom i ovakvim razvojem situacije. “Zahvalan sam ministru Bogdanoviću za finansijsku podršku ali važnije od toga, ovim je dat važan primjer da umjetnost, kultura ili bilo koja dokazana vrijednost koju baštini crnogorsko društvo kao cjelina, ne smiju biti predmet ili žrtva dnevno-političkih nadgornjavanja i razmirica. Moramo nastaviti da gradimo društvo u kom će se takve vrijednosti brže prepoznavati i bolje čuvati. Kao umjetniku i patrioti mi je žao što sam se, ukazujući na ove probleme, prošle godine morao odreći časti i zadovoljstva da nastupim sa nacionalnim orkestrom, pa još i tako svečanim povodom kakav je Dan nezavisnosti. Ali ponekad i nepopularnim potezima moramo braniti struku i svoj integritet a ovdje još važnije, dokazati da ste dostojni države koju predstavljate i za čiji se napredak i boljitak borite i zalažete u onome što znate, svim svojim srcem, znanjem, umijećem i činjenjem. Nadam se da će ovakav razvoj situacije sa Ministarstvom imati svoj epilog u skorom potpisivanju dugogodišnjeg sporazuma sa oba pokrovitelja, što će značiti da je moja misija okončana. Za ovih sedamnaest godina postojanja razvili smo mrežu prijatelja u cijelom svijetu, ojačali organizaciju, izgradili mrežu podrške i okupili profesionalce koji festival dalje mogu kvalitetno organizaciono, umjetnički i produkciono oblikovati, na fonu jedne od njegovih deviza koja se iznova mora dokazivati a koja glasi: Kultura je naša politika“, rekao je Martinović.

Međunarodni festival KotorArt počeće 28. juna festivalom klapa, nastaviće se 1. jula dječijim teatrom da bi muzički program tradicionalno počeo 13. jula. Filozofska okupljanja su zakazana za četiri dana od 24. jula, a zatvaranje je planirano 13. avgusta.

Uskoro i detaljan program svih segmenata kao i press konferencija sa svim detaljima ovogodišnjeg Festivala.