KotorArt Talenti – nastupaju najbolji učenici Muzičke škole Vida Matjan iz Kotora

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru serijala KotorArt Talenti, organizuju koncert najboljih učenika Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora. 

Učesnici koncerta biće Ksenija Ilić (klavir), Josip Belan (gitara), Stefan Vuković (gitara), Ksenija Kovačević (gitara), Nikolina Stanišić (klavir), Ivan Jurij Donski (gitara), Nikolas Kataros (gitara), Marija Zečević (klavir), Vojislav Marković (saksofon), Mark Ivanov (klavir) i  Vjera Radulović (violina), iz klasa profesora Ane Mihaljević, Mirele Mudreše, Aleksandra Bubanje, Davida Martona, Nataše Tomović Selimović, Mine Milenković, Romea Lukšića, Gorana Turkalja, Novaka Pavličića i Mileve Krivokapić.

Ovogodišnji serijal KotorArt Talenti sadrži četiri koncerta. Prvi u nizu je koncert najboljih učenika škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan”. Muzička škola iz Kotora je naš dugogodišnji partner  a učenici škole su nerijetko angažovani i u drugim aktivnostima Festivala. – izjavili su iz PR službe Festivala. 

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan u Kotoru tokom sedam decenija postojanja zadržala je status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture, ali i  osavremenjuje i unapređuje nastavni proces. Današnji nastavnici i saradnici s uspjehom nastavljaju tradiciju svojih prethodnika i svakodnevnim zalaganjem i trudom doprinose razvoju ustanove koja potvrđuje svoj kvalitet plasmanima na državnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Pored velelepnog zdanja u Starom gradu, Škola obavlja djelatnost i u područnim odjeljenjima u Risnu, Radanovićima i Lastvi Grbaljskoj. Sa oko 450 učenika i 48 nastavnika i saradnika, nastava se odvija na odsjecima za klavir, flautu, klarinet, saksofon, trubu, hornu, violinu, violončelo, gitaru, harmoniku i solo pjevanje... Od 2007. godine Škola s ponosom nosi ime Vide Matjan, kompozitorke i pedagoškinje, direktorke i utemeljiteljke Škole, koja je muzičko obrazovanje stekla u rodnoj Ljubljani, a zatim u Beogradu. Izuzetna energija i svestranost muzičkog djelovanja kulminirali su u oblasti muzičke pedagogije, u kojoj je Vida Matjan konstantno težila inovacijama, kako bi djeci školu učinila drugim domom. Tako je interesovanje djece neprekidno raslo, pa su mnogi, nakon školovanja, nastavljali da se bave muzikom profesionalno, dok su drugi ostajali u sferi amaterizma, kao članovi gradskih i crkvenih horova, članovi Gradske muzike itd.

Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.