KotorArt Talenti - violinista Miljan i pijanistkinja Lola Stanišić

KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju koncert mladih umjetnika, violiniste Miljana Štanišića i pijanistkinje Lole Stanišić, u okviru serijala KotorArt Talenti. Koncert se organizuje u petak, 30. jula, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21.30h.

Na repertoaru će se naći djela Baha, Betovena, Čajkovskog i Isaia.

Ovogodišnji serijal KotorArt Talenti sadrži četiri koncerta. Posebno nam je zadovoljstvo objaviti da će mladi umjetnici, KotorArt talenti Miljan i Lola Stanišić, kao i Viktor Huter, imati priliku da održe koncerte i u Podgorici u toku avgusta. U pitanju je novi projekat festivala, KotorArt u gostima, u okviru kojeg u partnerstvu sa JU Muzeji i galerije Podgorice planiramo četiri koncerta našeg ovogodišnjeg programa i u glavnom gradu. - istakli su iz PR službe Festivala.

Miljan Stanišić, violina, muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi Vasa Pavić u Podgorici – osnovnu školu i prvi razred srednje škole pohađao je u klasi prof. Vilija Ferdinandija, a maturirao u klasi prof. Marka Simovića. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su specijalna nagrada za najboljeg takmičara u svim kategorijama na Violinskom takmičenju jugoistočne Evrope (SASEVC), u Sarajevu 2017. godine, prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Whitgift, u Londonu 2019. godine, zatim druge nagrade na međunarodnim takmičenjima: Petar Konjović, u Beogradu, i na takmičenju, u Briselu. Finalista je takmičenja Jan Kocijan, u Češkoj 2017. godine, i Ilona Feher, u Budimpešti 2018. godine. Pohađao je majstorski kurs Antona Martinova, profesora Kraljevskog konzervatorijuma u belgijskom gradu Monsu, kao i Iva Stankova, profesora Akademije Gildhol u Londonu. Prvi solistički koncert održao je u Velikoj sali KIC Budo Tomović, u okviru ciklusa Mladi talenti, u Podgorici 2019. godine.

Lola Stanišić, klavir, nakon završene Osnovne muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, u klasi prof. Anke Asanović, nastavila je srednje obrazovanje u istoj školi i istoj klasi. Pored nastupa na školskim koncertima, učestvuje na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu dva puta je osvojila prvu nagradu, dok je na Međunarodnom takmičenju u Briselu osvojila drugu nagradu. Bila je finalistkinja prestižnog takmičenja Ohridski biseri u Sjevernoj Makedoniji. Trenutno pohađa treći razred Srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici, u klasi profesorke Dragice Perović.

Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.