KotorArt talenti: Violinistkinja Dea Nicaj na KotorArtu

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru serijala koncerata KotorArt talenti, organizuju koncert mlade violinistkinje Dee Nicaj, u ponedjeljak, 31. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas. Ulaz na koncert je besplatan.

 

Dea Nicaj - fotografija.jpg

Dea Nicaj, publici će se predstaviti sa tri značajne sonate. U pitanju su Sonata u g-molu, H. 542.5 Karl Filip Emanuel Baha (1714-1788), Sonata za violinu i klavir br. 1 Alfreda Šnitkea (1934-1998) kao i Sonata za violinu i klavir u G-duru, op.30, br. 3 Ludvig van Betovena (1770-1827). Na repertoaru će se naći i djelo kompozitora XX vijeka Đerđa Kurtaga (1926), U znak sjećanja na Lasla Mensaroša. Ovo je jedinstvena prilika da se u Crnoj Gori čuju djela Šnitkea i Kurtaga. 

Glavni sponzor serijala KotorArt talenti, partner i dugogodišnji prijatelj festivala je agencija za luksuzne nekretnine, Montenegro Sotheby’s Realty. 

Uvijek naglašavamo da serijal KotorArt talenti ima posebno mjesto na festivalu KotorArt. To je platforma za mlade koja je do danas mnogim učenicima i studentima iz Crne Gore pružila priliku da okuse djelić profesionalnog života umjetnika. Ove godine, u okviru serijala KotorArt talenti predstaviće se violinistkinja Dea Nicaj i violončelista Sari Šaćiri, dok su već nastupali najbolji učenici Muzičke škole Vida Matjan, kao i najbolji studenti Muzičke akademije sa Cetinja. Takođe, ove godine organizujemo i KotorArt forum mladih umjetnika, čime proširujemo koncept serijala i mladima omogućavamo da iznesu svoje mišljenje o aktuelnom stanju klasične muzike u Crnoj Gori. - istakli su iz PR službe festivala.   

Dea Nicaj, klavir, započela je muzičko obrazovanje u Školi za muzičke talente Andre Navara u Podgorici, u klasi prof. Dijane Mitić Stojanović i prof. Vujadina Krivokapića. Srednjoškolsko obrazovanje nastavila je u UŠMB Vasa Pavić, u klasi prof. Ane Perazić i potom prof. Vilija Ferdinandija. Osvajala je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima: Muzički festival mladih Crne Gore, Tirana Talent i Pjeter Gaci u Albaniji, Ars Kosova, kao i Međunarodni susreti violinista u Srbiji. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Iasona Keramidisa, Stefana Milenkovića, Tanje Beker Bender, Marka Radonića, Marije Đuranović i Linusa Rota. Polaznica je ljetnjeg kampa Allegro Vivo u Austriji, učesnica Filharmonijskog orkestra mladih Donje Saksonije i Orkestra mladih Zapadnog Balkana, s kojim je nastupila i kao solistkinja. Predstavljala je Crnu Goru u Strazburu, u Francuskoj, tokom projekta The Concert of Europe – s veoma posebnim orkestrom od 55 članova, osnovanim da promoviše novi duh nade, jedinstva i mira u Evropi. Pohađa osnovne studije na Akademiji za muziku i teatar u Minhenu, u klasi prof. Gertrud Šilde.

Amir Džaković, klavir, jedan je od naperspektivnijih albanskih pijanista svoje generacije. Završio je osnovne studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, a magistarske na Institutu Lemens u Luvenu u Belgiji, u klasi prof. Alana Vajsa. Tokom školovanja bio je učesnik više takmičenja na kojima je ostvario zapažene rezultate: Prvu nagradu EPTA – Tirana, 2002, 2003, Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u Prištini, 2003, Prvu nagradu na Festivalu mladih Crne Gore, 2004. godine. Pohađao je majstorske kurseve priznatih pijanista kao što su Natalija Trul, Norma Fišer i Frederik Rzevski. Kao gost, učestvovao je na festivalima: Šopen u Albaniji, Ultra Padum u Italiji, Grad Teatar u Budvi, Flute Sounds na Kosovu, Pianodrom u Albaniji, Mladi crnogorski pijanisti u Crnoj Gori, Međunarodni muzički festival Joy of Music u Japanu. Kao solista, nastupao je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Albanskog nacionalnog radija itd. Doktorirao je na beogradskom Univerzitetu umetnosti, u klasi prof. Aleksandra Serdlara. Redovni je profesor na Univerzitetu umjetnosti u Tirani.