KotorArt trio premijerno izvodi djela Rote, Mučinskog i Sokolova

Festival KotorArt u ponedjeljak, 9. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21:30 h organizuje koncert važnog festivalskog ansambla, KotorArt tria. 
Ansambl čine izuzetni umjetnici: klarinetista Aleksandar Tasić, violončelista Dmitrij Prokofjev i pijanista Ratimir Martinović koji će premijerno u Crnoj Gori izvesti djela savremenih autora. U pitanju su N. Rota (1911-1979): Trio za klarinet, violončelo i klavir (1973), zatim R. Muczynski (1929-2010): Trio fantazija, op. 26, (1969) kao i djelo Razgovori (2005) za isti sastav, kompozitora Ivana Glebovich Sokolova (1960).  
 
KotorArt trio predstavlja kamerni ansambl koji okuplja istaknute muzičare iz regiona, izvodi najznačajnija djela pisana za ovaj sastav kao i nova djela i porudžbine Festivala. Osim u Kotoru, KotorArt trio je nastupao i na muzičkim festivalima u inostranstvu promovišući i Festival i Grad.
 
Aleksandar Tasić, klarinetista, jedan je od najprominentnijih izvođača svoje generacije. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Nikole Srdića. Usavršavo se kod eminentnih pedagoga i profesora prestižnih muzičkih akademija, poput Rikarda Moralesa, Majkla Kolinsa, Mišela Arinjona, Džima Ognibena. Na takmičenjima učenika i studenata muzike bivše Jugoslavije osvajao je prve nagrade, a Prvu nagradu osvojio je i 1998. godine na takmičenju Muzičke omladine Laureati Orfeja. Univerzitet u Novom Sadu mu je dodijelio izuzetnu nagradu za umjetničku djelatnost. Kao solista, nastupao je sa orkestrom Festivala u Verbijeu (Švajcarska), Filharmonijom Novosibirska, Simfonijskim orkestrоm Akademije umetnosti u Novom Sadu, Umetničkim ansamblom Vojske Srbije Stanislav Binički, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Novosadskim kamernim orkestrom, Orkestrom Žebeljan, Gudačkim orkestrom Camerata Panonnica, na koncertnim podijumima širom Srbije, regiona i Evrope. Redovni je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i profesor klarineta na FILUM-u u Kragujevcu. Predstavnik je čuvenog proizvođača opreme za duvačke instrumente Vandoren iz Francuske, kao i američke kuće Rojal.
 
Dmitrij Prokofjev, violončelista, diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. godine na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je međunarodnih takmičenja A. Tansman (Poljska), P. I. Čajkovski (Rusija), A. Junigro (Hrvatska). Od 2000. godine solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog, počeo je da radi 2008. godine, na Moskovskom konzervatorijumu, a 2016. na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru i umjetnički direktor NVO Ars Industria. Kao solista nastupao je u prestižnim salama, kao i na festivalima: Moskovska jesen, Primavera classica u Moskvi, Festival Vladimira Aškenazija (Finska), Memorijalni festival Oleg Kagan u Krojtu (Njemačka), KotorArt i dr. Nastupao je u kamernim ansamblima sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Nikolajem Luganskim, Džesi Norman, Žanom Gijuom, Ilijom Gringolcem, Elizo Virsaladze i dr. Prvi kompakt-disk snimio je kao šesnaestogodišnjak, s profesorom Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasednikom, a 2004. godine s Aleksandrom Kobrinom snimio je CD s djelima Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija.
Ratimir Martinović, pijanista, nakon klase Emilije Spasojević, preko novosadskih profesora Frederika Stankovića i Arba Valdme, našao je višegodišnjeg pedagoga u Kemalu Gekiću, jednom od najvećih virtuoza današnjice. Diplomirao je 1999, a magistrirao 2002. godine, dirigujući i svirajući djela Mocarta i Hajdna, uz cjelovečernji resital Bahovih djela. U klasi Kemala Gekića učio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Internacionalnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD). Osnivač je i direktor Festivala KotorArt i Fondacije Vasilije Mokranjac. Jedan je od najmlađih redovnih profesora u istoriji Univeriteta u Novom Sadu. Nastupao je na više od sedam stotina koncerata, sa preko šezdeset orkestara u Evropi, Aziji, Južnoj i Sjevernoj Americi, u dvoranama: Karnegi hol u Njujorku, Park muzike u Rimu, Rudolfinum i Dvoržak u Pragu, Šangajski centar orijentalne umjetnosti, Glen Guld u Torontu, Lisinski u Zagrebu itd. Čest je gost žirija klavirskih takmičenja u Italiji, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Turskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, kao i voditelj majstorskih radionica. Snimio je tri kompakt-diska, s Goldberg varijacijama, J. S. Baha, s djelima Baha, Mocarta, Šopena, Bramsa i Prokofjeva, kao i s kompletnim klavirskim opusom Vasilija Mokranjca.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.