KOTORARTIĆ: Bah kroz vrijeme i kontinente

IMG_0941.JPG

Ovogodišnji program KotorArtić, koji svaki put s nestrpljenjem iščekuju najmlađi posjetioci Don Brankovih dana muzike, realizuje se u saradnji s Fondacijom GIPAC (Global Intercultural Performing Arts Cast). U subotu, 14. jula, na kotorskoj Pjaci ispred crkava Sv. Luke i Sv. Nikole, biće prikazana muzička predstava Bah jezdi na kamili. Riječ je o avanturama čarobne kamile po imenu Kameo iz pustinje Gobi, koja vodi njemačkog baroknog kompozitora Johana Sebastijana Baha na putovanje, kroz vrijeme i prostor tokom kojeg on otkriva muziku i kulturu čitavog svijeta. Ova predstava okupila je mlade umjetnike iz ŠOSMO Vida Matijan i igrače iz studija Alisa, iz Kotora. Osnovna poruka predstave jeste da su životni izazovi prilika da se iz njih izađe s novom snagom, znanjem i vještinom, koji pomažu da se poraz pretvori u pobjedu.

Autorka predsave je Đean J. Fu, kompozitorka, pedagoškinja i dirigentkinja, koja je objavila autobiografiju Bah jezdi na kamili (Bach Rides A Camel), početkom 2017. godine. U svom kompozitorskom opusu ona koristi buku kao muzički izraz, instrumentalne teatralnosti i unakrsne gestove u zapadnoj i kineskoj muzici. S organizacijom Fokalna kineska muzika dobila je više nagrada i priznanja. Trenutno djeluje kao ko-umjetnički direktor institucije Global Intercultural Performing Arts Cast. Režiju ovog dječijeg mjuzikla potpisuje Vandže Džang, koja je diplomirala pjevanje i opersko izvođenje na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, u klasi prof. Hajtaoa Haja, a masterirala na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske, u klasi prof. Karen Holvik. Djeluje kao generalna sekretarka i učitelj pjevanja u Bostonskoj kineskoj muzičkoj asocijaciji, predsjednica Akademije GIPAC, kineskog odjeljenja u SAD, predavač u Muzičkoj školi Dana Hall u Velsliju (SAD).

           

Jean Foo Conduct Pic 7 White.JPG

ĐEAN J. FU, kompozitorka, pedagoškinja i dirigentkinja, objavila je autobiografiju Bah jezdi na kamili (Bach Rides A Camel), početkom 2017. godine. Njeni učitelji bili su američki kompozitori Džon MekDonald i Eliot Švarc, kineski kompozitori Venčen Ćin, Veja Hao i Dženmin Sju. U svom kompozitorskom opusu koristi buku kao muzički izraz, instrumentalne teatralnosti i unakrsne gestove u zapadnoj i kineskoj muzici. Njena djela predstavljena su u Centru za izvođačke umjetnosti Džon Kenedi, Operi u Kairu, Koncertnoj dvorani Zabranjen grad u Pekingu, Kineskom nacionalnom centru za izvođačke umjetnosti, na Festivalu mladih kompozitora u Bostonu i Festivalu moderne muzike u Pekingu. Višegodišnje pedagoško iskustvo stekla je podučavajući na američkom Univerzitetu Tafts, Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, Šangajskom muzičkom konzervatorijumu i Geteovom institutu u Njujorku i Bostonu. Bila je izvršna direktorka Udruženja kineskih muzičara Bostona. S organizacijom Fokalna kineska muzika dobila je više nagrada i priznanja. Trenutno djeluje kao ko-umjetnički direktor institucije Global Intercultural Performing Arts Cast, diriguje horovima i orkestrima, između ostalih i ansamblom International Prodigy Orchestra and Choir u Srbiji.

 

VANDŽE DŽANG, sopran, diplomirala je pjevanje i opersko izvođenje na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, u klasi prof. Hajtaoa Haja, a masterirala na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske, u klasi prof. Karen Holvik. Redovno nastupa s Bostonskim simfonijskim orkestrom i orkestrom Boston Pops, a trenutno je članica Festivalskog hora Tangelwood. Nastupala je na poznatim svjetskim scenama, među kojima su Karnegi hol, Džordan hol, Kolarac, Koncertna sala u Pekingu itd. Bila je muzički direktor i redovni profesor u Muzičkoj školi Focal, predavač na majstorskim školama u okviru kulturne razmjene između Kine i SAD, a kao generalna sekretarka Nacionalne asocijacije za izvođačke umjetnosti u oblasti klasične muzike rukovodila je Havajskim međunarodnim festivalom klavira i Havajskom međunarodnom ljetnjom akademijom pjevanja. Trenutno je generalna sekretarka i učitelj pjevanja u Bostonskoj kineskoj muzičkoj asocijaciji, predsjednica Akademije GIPAC, kineskog odjeljenja u SAD, predavač u Muzičkoj školi Dana Hall u Velsliju (SAD). Tekuću sezonu obilježava učešćem u izvođenju svjetske premijere tradicionalne kineske simfonijske opere Gospođica Lju San Đe u SAD.