KotorArtić: Dva dana programa za najmlađu publiku KotorArta

U okviru programa KotorArtić, KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju dva dana programa za najmlađu publiku. U srijedu, 19. jula na Trgu od oružja, sa početkom u 19 časova, kao i u četvrtak, 20. jula, na ponti kod Sente u Dobroti, takođe sa početkom u 19 časova, udruženje umjetnika Visoko C  izvešće dvije opere za djecu, i to Cvrčak i mrav Marije Cvijić, pisanu na tekst Branislava Cvijića, kao i Pčelica Dana Petra Jovanovića.  Ulaz na događaje je besplatan.

Visoko C (1).jpg

Ove interesantne opere za djecu, izvode Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor, Ivan Nikolić, bariton i Marina Mikić, klavir. Biografije umjetnika možete pročitati putem sledećeg linka.

KotorArt Don Brankovi dani muzike su prepoznati kao festival sa bogatom ponudom događaja, od vrhunske klasične muzike, renomiranih solista i ansambala, preko mladih talenata pa sve do programa za našu najmlađu publiku, djecu. Sa zadovoljstvom smo organizovali gostovanje Udruženja umjetnika visoko C, prepoznatom po nepresušnom entuzijazmu i energiji za dječje stvaralaštvo, igru i želju da se kod djece promoviše kvalitetan sadržaj, u cilju izgradnje muzičkog ukusa, doprinosu kreativnosti i jačanju njihovih ličnosti. - istakli su iz PR službe festivala.

Udruženje umjetnika Visoko C osnovano je 2015. godine, s ciljem da realizuje opere, komade s pjevanjem, opere za djecu, mjuzikle; da organizuje koncerte, edukuje građane, posebno djecu, o značaju umjetnosti, kao i časove glume, pjevanja i ljetnje kurseve. Na koncertima pod nazivom O Ljubavi, članovi Udruženja prezentovali su niz vječnih melodija, a kroz španske pjesme, italijanske kancone i ruske romanse predstavili su priče iz svakodnevnog života o ljubavi prema bližnjem, prirodi, domovini. Izvođenjem opera za djecu širom Srbije i regiona, Udruženje utiče na izgradnju muzičkog ukusa kod najmlađih, doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju njihovih ličnosti. U aranžmanima prilagođenim dječjoj publici, moderno izrežiranim, uz pratnju klavira ili kamernog sastava, Visoko C ostvarilo je više stotina nastupa. U najizvođenije opere za djecu spadaju: Čarobna frula, prema muzici Volfganga Amadeusa Mocarta, Mačak u čizmama, Cezara Kjuia, Pepeljuga, Edvarda Poldinija, Snežana, Petra Krstića, Crvenkapa i Pčelica Dana, Petra Jovanovića, kao i dječje opere Marije Cvijić pisane na tekstove Branislava Cvijića: Crvčak i mrav, Ivica i Marica i Čardak ni na nebu, ni na zemlju.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.