KotorArtu evropsko priznanje za kvalitet festivala

korijeni-07-17-150.jpg

Nakon dodjeljene najprestižnije nagrade u oblasti turizma u Crnoj Gori “Wild Beauty Award” za manifestaciju godine, KotorArt Don Brankovi dani muzike dobitnici su i evropskog priznanja.


EFFE Label je evropski pečat kvaliteta za izvanredne umjetničke festivale koji pokazuju njihov angažman u području umjetnosti, uključenosti zajednice i međunarodne otvorenosti.


EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe/Evropa za Festivale, Festivali za Evropu) predstavlja akciju koju je pokrenula Evropska Asocijacija Festivala (EFA) koju podržavaju Evropska komisija i Parlament. EFFE privlači pažnju publike kroz bazu podataka koja služi svim vrstama interakcija i inicijativa koje prepoznaju rad različitih evropskih umjetničkih festivala. 


Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike sada se može naći na sajtu www.festivalfinder.eu koji predstavlja online bazu za pretraživanje  festivala gdje publika otkriva sve festivale umjetnosti, od muzike do pozorišta, uličnih umjetnosti do plesa i književnosti u 45 zemalja u Europi. Stranica je ukorijenjena i upravljana od strane zajednice festivala uz podršku Evropske Unije.


Na stranici se mogu naći svi evropski festivali dok samo neki od njih nose pečat kvaliteta tj. EFFE Lebel. Da bi festival nosio ovu oznaku on mora ispuniti mnoštvo uslova kao što su predstavljanje koherentnog i organizovanog umjetničkog programa; podržavanje stalnog umjetničkog razvoja; pružanje mogućnosti budućim ili inovativnim umjetnicima da stvore ili da budu predstavljeni u programu; ukorijenjenje u lokalnoj zajednici koje podstiče lokalne veze u programu i među izvođačima, uključivanje lokalnih umjetnika i publike u projektima; pomoć pri povećanju pristupa kulturi  raznolikoj publici; ulaganje u inovacije i izgradnju kapaciteta i dr.