Kulminacija u samom finišu KotorArta

Ovogodišnji program Don Brankovih dana muzike kulminirao je u samom finišu KotorArta, kada je u petak, 9. avgusta, u Crkvi Sv. Duha nastupila pijanistkinja Juđa Vang s klarinetistom Andreasom Otenzamerom. U umjetničkom smislu ovaj muzički događaj označio je vrhunac ovogodišnje manifestacije, a svakako će ostati jedan od najzapaženijih koncerata u ukupnom, osmamanestogodišnjem trajanju KotorArta.

magija_plavog_sata-377.jpg

Nastupi umjetnika koje prati senzacija, posebno kada je riječ o festivalima u regionu, nije česta društvena pojava. Društvena, jer se prije svega vezuje za nesvakidašnju zainteresovanost javnosti za dođaj, pa je praćenje ovog koncerta bilo organizovano i putem AV prenosa na Pjaci od kina.
Pijanistkinja koja važi za jednog od najtraženijih mladih interpretatora, Juđa Vang prvi put je na KotorArt došla prošle godine, kada je takođe svirala dva puta. S Andreasom Otenzamerom, prvim klarinetistom Berlinske filharmonije, saradnju je krunisala kompakt-diskom Plavi sat koji je u maju ove godine objavila Izdavačka kuća Dojče Gramofon.

 

magija_plavog_sata-337.jpg
Koncert je počeo Velikim koncertantnim duom, op. 48 Karla Marije fon Vebera, koji zauzima podjednako mjesto u standardnom repertoaru klarinetista i u školskim programima različitog uzrasta. U kontekstu repertoara za afirmisane umjetnike, Otenzamerovo izvođenje spada u brže. S tim u vezi, ono je prilično blisko poznatom francuskom klarinetisti Giju Dangenu, ali za razliku od njega Otenzamer je i u središnjem sporom stavu bio prilično „užurban“, čime nije ostavio dovoljno prostora, to jest vremena da iskaže svoje lirske kvalitete. Potom, umjetnici su izveli Bramsove i Mendelsonove klavirske komade u aranžmanu za klarinet i klavir – Intermeco u A-duru, op. 118, br. 2 Johanesa Bramsa u anražmanu Nikolaja Popova i tri Pjesme bez riječi Feliksa Mendelsona u aranžmanu Otenzamera. Bila su tu i druga kapitalna djela za klarinet, poput Prve rapsodije Kloda Debisija i atraktivne Sonate Jozefa Horovica. Kada je riječ o solističkom nastupu pijanistkinje, publika je imala priliku da sluša, kako lirsku muziku Franca Šuberta, njegovu pjesmu Grehten za vretenom u aranžmanu Franca Lista, tako i vrituozne bravure u Varijacijama koje je na temu iz Bizeove opere Karmen napisao pijanista Vladimir Horovic.
magija_plavog_sata-330.jpg
Na oduševljenje publike, koja je gromoglasnim aplauzom i uzvicima „bravo“ pozdravljala završetke numera, umjetnici su više puta izlazili na bis. U tom dodatnom „mini“ koncertu, između ostalog, svirali su – zajedno – komad Noćni klub iz Istorije tanga Astora Pjacole i Preludijum br. 1 Džordža Geršvina, dok je pijanistkinja sama odsvirala poznatu pjesmu Tea for two u aranžmanu Arta Tatuma. U toj rastućoj tenziji ovacija, aplauza, virtuoznosti, umjetničkog i popularnog, provokatnih scenskih kostima, kuriozitet biseva bio je i zajednički nastup oboje umjetnika – za klavirom.
Boris Marković