Luke umjetnosti i Muzika Boke nezaobilazan dio KotorArta

Godinama unazad, festival KotorArt organizuje serijale koncerata pod nazivom Luke umjetnosti, kako bi oplemenili i oživjeli trgove, pjace i pjacete Kotora. Prošle godine, zbog nestabilne situacije sa pandemijom, ovaj serijal je premješten na balkone kotorskih palata, u domove vjerne publike, ali je ideja ostala ista: da Kotor živi kao grad umjetnosti i da živi muziku. Tragajući za novim oblicima komunikacije, festival je osmislio i koncept pod nazivom Muzika Boke koji, zbog izuzetne i posebne energije, ostavlja snažan utisak na stanovnike Kotora.

Ove godine, Luke umjetnosti i Muzika Boke nastavljaju svoj život, uz podršku Crnogorske komercijalne banke.

220678604_4443368159049361_1601117988377511280_n.jpg

Iz godine u godinu, dosljedno njegujemo i razvijamo ovakve programe KotorArta jer znamo da oni pružaju jedinstveno i dragocjeno iskustvo mladim umjetnicima, te da je važno da kroz umjetnost u javnom prostoru doprinesemo stvaranju posebne atmosfere kotorskog Starog grada i Boke Kotorske. Zahvaljujemo se Crnogorskoj komercijalnoj banci što je prepoznala značaj ove ideje i podržala njen razvoj i realizaciju. – izjavili su iz PR službe Festivala.

Muzika odjekuje trgovima, ali i zalivom. U ranim jutarnjim časovima, tokom sviranja iz barke, muzičarima more koristi kao jedinstveni prenosilac zvuka, a brda koja okružuju zaliv kao neobične akustične “kutije”. Ideja Festivala da stanovnike Boke budi zvucima Kola Bokeljske mornarice vezuje se za stihove kola koji ističu ideje narodnog preporoda šezdesetih godina 19. vijeka, kada se jasno naglašavala širina, nacionalna i vjerska tolerancija i osjećaj bratstva, koji se u Boki oduvijek njeguju. Ove godine, repertoar muzičara sa barki je nešto proširen, a u pitanju su sve bokeljske melodije. Jutros je prva barka plovila zalivom i budila stanovnike Boke dok je sljedeća barka zakazana za ponedjeljak, 26. jul.

DSC_7097.jpg

Ove godine učesnici serijala Luke umjetnosti su: Trio de Janeiro koji čine Miljana Nikolić (vokal), Ilija Zec (gitara) i Arsenije Rašić (bas gitara); PJ duo koji čine Pinter Katarina (violina) i Bogdan Jovanović (violončelo); Trio violina koji čine Vjera Radulović, Anja Miljenović i Tanja Bardek; sastav Broken strings koji čine Jelena Funtek (violina) i Aleksandra Trifunović (kontrabas); Kristina Miljenović (gitara); Marko Lazović (gitara) dok su učesnici Muzike Boke: Dario Krivokapić (horna), Ana Vulović (klarinet), Maja Vulović (flauta) i Savo Čelanović / Sara Lakičević (truba).

Međunarodni festival KotorArt, proglašen od strane Vlade Crne Gore manifestacijom od posebnog značaja za kulturu države, već dvije decenije obogaćuje kulturnu i turističku ponudu, i organizuje se uz mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet i značaj festivala potvrđuju i pokroviteljstvo UNESCO-a,  dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama, ambasadama, partnerima i organizacijama sa kojima festival dijeli iste vrijednosti,  kao i  domaće i međunarodne nagrade, titule i podrška,  poput posljednje - Evropske unije za trogodišnji regionalni projekat #synergy. 

KotorArt je rijedak primjer festivala u regionu koji formira svoje umjetničke ansamble, poput Festivalskog orkestra, trija i duvačkog ansambla; koji njeguje, čuva i kreira novu baštinu kroz porudžbine i izvođenje nove muzike inspirisane lokalnim naslijeđem, uglavnom domaćih autora; promoviše mlade talente; doprinosi umjetničkom imidžu grada i njegovom doživljaju kao muzeja i žive umjetnosti.  

Festival se od starta profilisao i dalje razvija kao društveno odgovoran, tematski aktuelan, turistički atraktivan, umjetnički promišljen, i sve aktivniji u pogledu podizanja nivoa ekološke svijesti. 

Ovog ljeta, festival se održava uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.