NA KOTORARTU VIŠE OD 250 PROGRAMA I 1500 UMJETNIKA

kotorartpress.jpg

Tokom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 1500 umjetnika iz 33 zemlje izvešće više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih. Ovogodišnje izdanje festivala KotorArt održaće se od 28. juna do 13. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVII KotorArt Festival klapa Perast, XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII KotorArt Pjaca od filozofa.


 Ukupan budžet ovogodišnjeg Međunarodnog festivala KotorArt iznosi 556.000 eura. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, koji obezbjeđuju ukupno 450.000 eura (Opština Kotor 300.000 eura, Ministarstvo kulture 150.000 eura), kao i sa podrškom brojnih sponzora - Luštica Bay i Coca-Cola, Turistička organizacija Kotor, Porto Montenegro, Capital Plaza, Hard Rock Cafe i mnogi drugi. Drugim riječima, festival obezbjeđuje 20% ukupnog budžeta kroz sponzorstva, donacije i sopstvena sredstva. Medijski partner festivala je Pobjeda, a medijski prijatelji su svi značajniji mediji u Crnoj Gori.


Učesnici u ovogodišnjem izdanju festivala dolaze iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Španije, Portugala, Francuske, Belgije, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije, Izraela, Irana, Indije, Japana, Kine, Tajvana, SAD, Čilea, Kolumbije i Australije.


 Kako je istakao pijanista Ratimir Martinović, jedan od osnivača i koordinator svih programa, cjelokupan festival je i ove godine potvrda najviših umjetničkih i produkcionih standarda.
„On  dokazuje i visoku svijest društvene odgovornosti kroz brigu o postojećoj i stvaranje nove kulturne baštine, brigu o najmlađim naraštajima kao i preplitanje aktuelnih društvenih tema sa umjetnošću. KotorArt  je  i turistički atraktivan i dostupan ne samo za domaćeg i regionalnog gosta već i za turistu sa drugih govornih područja i udaljenih destinacija. I na kraju, festival je i afirmacija Crne Gore kao važne tačke na kulturnoj mapi svijeta i ujedno afirmacija umjetnosti i kulture kao važnih katalizatora pozitivnog diskursa crnogorskog društva“, ocijenio je Martinović.
 Prema riječima potpredsjednice Opštine Kotor, Ljiljane Popović Moškov, sve što vrijedi nađe načina da traje i KotorArt je kao manifestacija od nacionalnog značaja održan „uprkos poteškoćama prošle godine“.


"Drago mi je da ove godine u realizaciju, sigurno najkvalitetnijeg kulturnog dešavanja ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, ulazimo sa manje briga i problema, barem kada su finansije u pitanju. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture što je prepoznalo da kultura mora biti iznad politike, u svakom smislu te riječi. Nadam se da će organizatori KotorArta dati sve od sebe (u šta ne sumnjam) da se naš grad, naš Kotor, nakon svih dešavanja i na Festivalu klapa u Perastu i nakon Festivala pozorišta za djecu i nakon Pjace od filozofa i naravno nakon Don Brankovih dana muzike - a sve to čini ovogodišnji KotorArt - popne za ljestvicu više na prestižnoj mapi evropskih, a usudiću se reći i svjetskih kulturnih dešavanja“, navela je Popović Moškov. Prisutnima se obratila i Jelena Vukasović, sekretarka za kulturu i sport Opštine Kotor.

Generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture Dragica Milić navela je da je nakon decenije od uspostavljanja ovog festivala u dobroj mjeri unaprijeđen kvalitet kulturne ponude u Kotoru i kvalitet kulturne ponude uopšte u Crnoj Gori.
„Mogli bismo da kažemo da smo dobili kvalitetne umjetničke produkcije, da je uspostavljena ne samo regionalna već i mnogo šira saradnja, da smo na jedan poseban i specifičan način promovisali svu različitost i svo bogatstvo kulture koju i Crna Gora baštini, da smo dobili mnoge poznate referentne umjetnike svjetskog imena, tako da, jednom riječju, možemo biti zadovoljni pozitivnim iskorakom koji je ovaj festival ostvario i u produkcionom i u umjetničkom smislu. No, ono što je naša ideja kada je kulturna politika u pitanju jeste da svaki model kulture i kulturne saradnje treba još više unaprjeđivati i stvarati bolje uslove za uspostavljanje održivog i čvrstog modela u kulturi koji će obezbijediti ne samo njegovo buduće trajanje već i kontinuitet budućeg djelovanja, da se ono što KotorArt treba da bude ne prepoznaje samo u toku turističke sezone već da to bude i sastavni dio kulturne ponude ovog grada i van sezone, namijenjen Kotoranima ali i cijeloj crnogorskoj javnosti“, dodala je Milić.


Festival počinje XVII izdanjem Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP), 28. juna na Pjaci sv. Nikole u Perastu.
„Peraški đardin klapske pjesme je naslov koji simbolički objedinjuje programe Međunarodnog festivala klapa Perast 2018. U tom peraškom đardinu, već 17 godina izrasta to naše festivalsko stablo koje  se grana i lista iz dubokih i puno starijih korijena kulturne baštine Perasta , Boke i Crne Gore“, rekao je programski direktor MFKP Milan Kovačević, ističući kao posebnost ovogodišnjeg festivala pojavu novih i mlađih klapa.


„Nakon naših višegodišnjih inicijativa za formiranje dječjih klapa pri muzičkim školama, premijerno će nastupiti najmlađa klapa na ovim prostorima „Kotorski gardelini“, vrijedna dječica uzrasta 9-12 godina, koje, uz veliku posvećenost, vodi naša Kotoranka Nada Baldić. Njihov repertoarski izbor su upravo stari notni zapisi L. Kube u obradi maestra Marija Katavića iz Sarajeva. U Podgorici je takođe formirana nova , mješovita klapa „Camerton“, koja će takođe debitovati u Perastu u kategoriji Novih klapskih pjesama. Ovo nas posebno raduje jer se time ispunjava dio misije Festivala u popularizaciji klapske pjesme“, rekao je Kovačević.


On je dodao da njegovanje kulturne baštine, uz a cappella pjevanje, po čemu je, uz FK Omiš Festival klapa Perast svrstan u najprestižnije festivale na ovim prostorima, ostaje temelj ovogodišnjih programa. Kako je rekao, zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, ove godine Festival radi  po planskim dokumentima, uz blagovremeno obezbijeđena sredstva za pokrivanje troškova, pa u takvim uslovima, ulaznice za Festival neće biti naplaćivane.
 XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) realizovaće se pod sloganom “Put oko svijeta” i ugostiće izvođače iz 29 zemalja.


„U sklopu pozorišnog programa gledaoci će imati priliku da pogledaju 18 predstava, a o nagradama će odlučivati stručni žiri, žiri grada Kotora i dječiji žiri. Djeca i roditelji uživaće i u književnim, muzičkim, likovnim, edukativno-teorijskim i programima dječijeg scenskog stvaralaštva. Ove godine imamo i specijalne programe namijenjene mladima. Festival nastavlja sa izdavačkom djelatnošću i predstavlja novu knjigu edicije "Ćuk" - zbirka pjesama "Trema" Dejana Đonovića“, istakao je direktor festivala Petar Pejaković. Suorganizator KFPD je Kulturni centar “Nikola Đurković”, a zlatni sponzor TO Kotor. 
Kroz četvorodnevni simpozijum na temu “Apokalipsa danas?”, VIII KotorArt Pjaca od filzofa, obezbijediće rasprave vodećih imena filozofije današnjice na ovim prostorima, predvođene urednikom programa, Srećkom Horvatom: poznate slovenačke filozofkinje i teoretičarke psihoanalize Alenke Župančič, Borisa Budena, poznatog hrvatskog filozofa i prevodioca te književnika Aleksandre Savanović i Andreja Nikolaidisa. Poslije svakog predavanja na Pjaci od Kina biće održana projekcija filma po izboru gostiju u Kinu Boka, u saradnji sa Centrom za kulturu „Nikola Đurković“ i Crnogorskom kinotekom.


„Danas je gotovo više nemoguće otići na kavu ili večeru sa prijateljima a da neko ne pomene mogućnost apokalipse, odnosno kraja ili nestanka svijeta. Od ratova do izbjegličke, od ekoloških katastrofa do mogućnosti nuklearnog rata, danas sve više živimo u atmosferi straha i naslućivanja najgoreg. Premda pojam apokalipsa najčešće služi za daljnje zastrašivanje, ovogodišnja Pjaca od filozofa baviće se mnogostrukim značenjima apokalipse i pokušati da upravo iz današnjeg pesimizma pronađe nadu za opstanak ljudske vrste ali i planete“, obrazložio je Horvat.
 Prema riječima pijaniste Ratimira Martinovića, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike objedinjuju nekoliko programskih ideja i smjernica predviđenih za ovogodišnje izdanje.


 „Posvećenost aktuelnoj temi ekologije i zaštite životne sredine, a u susret otvaranju pregovaračkog poglavlja 27 biće iskazana kroz koncerte Festivalskog orkestra, Ramba Amadeusa i premijeru njegove kompozicije “Pasija po Steli”, porudžbine festivala, kao i kroz premijeru filma Dušana Vulekovića, na temu stanja akvatorija Boke, takođe porudžbine festivala“, najavio je Martinović.


Pored toga, u saradnji sa Institutom za biologiju mora tokom festivala će biti organizovan serijal klavirskih koncerata sa ekološkim predavanjima pod nazivom “ClimateKeys”, kao i završno veče 13. avgusta gdje će otpad sa dna Boke biti iskorišćen za kreaciju instrumenata i instalacija kao jasna poruka da je jedan od zadataka umjetnosti da stvara ljepšu, kulturniju, ekološkiju i kreativniju svakodnevnicu. 


 Mladi domaći umjetnici na počecima profesionalnih karijera biće predstavljeni na nekoliko koncerta. Među njima su i novi KotorArt talenti: gitaristkinja Nađa Janković i pijanista Andrija Jovović. Kineska produkcija mjuzikla za djecu “Bah jezdi kamilom” namijenjena je najmlađoj publici KotorArtića, a predstavlja put muzike kroz prostor i vrijeme.


Don Brankovi dani muzike od ove godine organizuju i serijal od pet koncerata, uz podršku TO Kotor, pod nazivom “Pjaca od džeza“, gdje će se predstaviti domaći i regionalni džez muzičari, kao i preko 100 pratećih programa „Luke umjetnosti“, na kotorskim pjacama, u Luštici Bay i Porto Montenegru.


Violinista Roman Simović će sa prijateljima krajem jula prirediti dvije večeri kamerne muzike, i to u Luštici Bay i Crkvi sv. Duha. Proslavljeni reditelj i muzičar Emir Kusturica sa No smoking orchestra će se po prvi put predstaviti u Crnoj Gori. U okviru Coca-Cola Stage-a, na kotorskoj Ljetnjoj sceni 6. avgusta nastupiće Tri dive iz Hrvatske: Tereza Kesovija, Radojka Šverko i Gabi Novak, uz instrumentalnu pratnju, Nemanja Radulović sa svojim ansamblom Double sens 16. jula, dok će na istom mjestu 23. jula biti koncert Vlatka Stefanovskog i Rock Simfonije.


„Umjetnički vrhunac cijelog festivala, iščekuje se kroz dvije večeri sa najtraženijom svjetskom pijanistkinjom Judžom Vang koja će nastupiti sa čuvenim violinistom Leonidasom Kavakosom u Crkvi Sv. Duha, a potom i na Coca-Cola Stage-u sa najvećim perkusionistom današnjice, Martinom Grubingerom“, istakao je Martinović.
Don Brankove dane muzike i ove godine su podržali tradicionalni partneri i sponzori, Luštica Bay i Coca-Cola, kao i Porto Montenegro, Capital Plaza, Hard Rock Cafe, TO Kotor, Institut Konfučije i mnogi drugi.


Od ove godine, Don Brankovi dani muzike sarađuju sa vodećim regionalnim servisom za prodaju ulaznica, Gigs Tix, tako da će ulaznice za sve muzičke programe koji nisu besplatni biti u pretprodaji od ove sedmice, na preko 50 lokacija u 23 mjesta u Crnoj Gori u odabranim objektima Tobacco S Press-a, kao i u čitavoj mreži Gigs Tix-a u Srbiji i putem interneta.