Muzika ne zna za jezičke barijere

muzicki_pu_svile-07-18-151.jpg

Sinoć su u crkvi sv. Duha u Kotoru, u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike, nastupili kineski umjetnici na koncertu pod nazivom „Muzički put svile“.

Osim poznatih klasičnih djela za klavir, violinu i sopran izveli su i mongolsku narodnu pjesmu od Vu Lan Tuo Gaa, Planina Tjen Šan, svitu na narodne melodije Sinkjanga od Veidžao/Jilin Suena, narodnu pjesmu dinastije Han od Šifua, i mnoge  druge narodne kineske melodije koje je publika sa oduševljenjem prihvatila.

Na koncertu nastupili su: sopran Vandže Džang, generalna sekretarka i učitelj pjevanja u Bostonskoj kineskoj muzičkoj asocijaciji i predsjednica Akademije GIPAC, sopran Džang Džang, predavač na odsjeku za solo pjevanje i operu na Kineskom centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, zatim Ćuen Juen, violinista u orkestru opere Metropoliten, orkestru All-Star i Montklerskom simfonijskon orkestru, kao i mladi talenat Akademije GIPAC, pijanista Šising Ju. Klavirski saradnik pjevačima i violinisti bila je pijanistkinja iz Srbije, Tea Andrejić.

“Presretni smo što smo imali priliku da nastupamo na festivalu KotorArt u ovako predivnom gradu Kotoru. Saradnja sa Gipac akademijom se ostvarila u dva projekta: večerašnjim koncertom ali I premijernim izvođenjem kineskog mjuzikla za djecu Bah jezdi na kamili u okviru KotorArtića, za najmlađe.”- istakli su umjetnici sa GIPAC akademije, koja je partner programa.

Fotografije: ©DuskoMiljanić