Muzika za kraj vremena - inspiracija potrebna svijetu

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuje koncert kamerne muzike na kojem će nastupati renomirani umjetnici Aleksandar Tasić, klarinet, Dmitrij Prokofjev, violončelo, Bojan Martinović, klavir kao i Nadežda Artamonova, violina. Koncert je zakazan za utorak, 8. avgust, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas. Ulaz na koncert je besplatan.

Ovi izuzetni umjetnici ruskog, ukrajinskog, srpskog i crnogorskog porijekla izvešće jedno od najznačajnijih djela XX vijeka, kompoziciju Kvartet za kraj vremena Olivijea Mesijana. Kvartet sadrži osam stavova, i to Kristalna liturgija, Vokaliza za Anđela koji najavljuje kraj vremena, Ponor ptica, Interludijum, Slava Isusovoj vječnosti, Ples bijesa, za sedam truba, Zaplet duga, za anđela koji najavljuje kraj vremena i Slava Isusovoj besmrtnosti.

Radi se o djelu koje je kompozitor napisao tokom boravka u ratnom logoru u Gerlicu 1941. godine, gdje je premijerno i izvedeno. U predgovoru za kvartet Mesijan je upotrebio citat iz biblijske knjige Otkrivenja: “I vidjeh drugog moćnog anđela kako silazi s neba, obučen u oblak, i duga bješe na njegovoj glavi, i lice mu bješe kao sunce, a noge njegove kao stubovi ognjeni... i on postavi desnu nogu na moru, a lijeva noga njegova na zemlji.... I anđeo koga vidjeh kako stoji na moru i na zemlji podiže ruku svoju na nebo, i zakle se Onome koji živi u vijekove vijekova... više ne bi trebalo biti vremena: Ali u dane glasa sedmog anđela, kada on zatrubi, tajna Božija treba da se završi…”

KotorArt Don Brankovi dani muzike i ove godine nastavljaju da njeguju kamerno muziciranje. U pitanju je jedno od kapitalnih djela kamerne muzike XX vijeka koje će izvoditi renomirani umjetnici a kompletan događaj nosi vrlo simbolično značenje i značaj u datom vremenu. Oslanjajući se na ovaj naslov kvarteta, Festival želi da podsjeti na muzičko svjedočanstvo jednog civilizacijskog ambisa kakav donose veliki svjetski ratovi i stradanja, ali i da u simboličkoj ravni pruži nadu da smo iz tih ambisa naučili lekcije, kakve nas uče ovakva iskustva, te da svjedočimo kraju jednog i početku novog, boljeg vremena. - istakli su iz PR službe festivala.

Biografije umjetnika možete pročitati ovdje.