Na programu Promatranje u okviru konferencije “Nova normalnost"

Na programu Promatranje u okviru konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje uloge umjetnosti i culture nakon Kovid-19”

U petak, 16. jula, na Pjaci od kina, sa početkom u 20 časova, međunarodni Festival KotorArt, u okviru svog programa Pjace od filozofa, organizuje panel sa temom Promatranje, u okviru velike petodnevne konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovid-19”, koja se organizuje uz pokroviteljstvo UNESCO-a a u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine.

 

Govornici na ovoj konferenciji biće Darija Andovska, kompozitorka, univerzitetski professor, umjetnički rukovodilac festivala Dani makedonske muzike, Vladimir Maraš, kompozitor, direktor Made in New York Jazz Festival Montenegro i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, direktorka festival FIAT.
 
Kao uvod u ovu temu Vladimir Maraš istakao je: Kako i na koji način kulturu učiniti važnim dijelom strategije za post-pandemijskepolitike – Kako prepoznati razliku između tretmana culture u javnom životu prije I nakon pandemije – Da bismo dobili odgovore na ova pitanja, jako je važno da napravimo iskreno suočavanje sa nama samima, a tiče se statusa culture u crnogorskom društvu posljednjih decenija – Kuda su se kretali, kuda se kreću i kuda će ići muzički festivali u narednih deset godina – Kakav je tretman države prema fstivalima od najvećeg značaja i društvenog interesa, znaćemo ako pogledamo uporedne primjere iz regiona, ali Evrope i svijeta. Zašto je važno stvoriti uslove da najznačajniji art festivali prežive i zbog čega im je u ovom trenutku, kao nikada do sada, potrebna pomoć države? Gdje su u svemu tome oni bez kojih kultura I nije kultura – umjetnici i radnici u kulturi?
Nakon konferencije, takođe na Pjaci od kina, sa početkom u 22 časa planirana je projekcija 3 filma reditelja Zdravka Velimirovića. U pitanju su U spomen slavne mornarice, 1959., Kako sačuvati grad, 1987. Kao I Dobro došli u Kotorski fjord, 1987. Filmski program biće realizovan svake noći nakon konferencije, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Evropska Unija u Crnoj Gori Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.