Nada za buduća bolja i drugačija vremena

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizovali su koncert vrhunske kamerne muzike koju su izvodili renomirani umjetnici Aleksandar Tasić, klarinet, Dmitrij Prokofjev, violončelo, Bojan Martinović, klavir kao i Nadežda Artamonova, violina. Koncert se održao sinoć, u prepunoj Crkvi sv. Duha u Kotoru a publika je imala priliku čuti Kvartet za kraj vremena, kapitalno djelo jednog od najznačajnih kompozitora XX vijeka, Olivije Mesijana.

2023-08-6699.jpg
Ovi izuzetni umjetnici ruskog, ukrajinskog, srpskog i crnogorskog porijekla, pojedini i sami upleteni u posljedice današnjeg političkog i ekonomskog stanja Evrope i Balkana, na izuzetno visokom umjetničkom nivou su izveli ovo zahtjevno djelo XX vijeka. 
 
Radi se o djelu koje je kompozitor napisao tokom boravka u ratnom logoru u Gerlicu 1941. godine, gdje je premijerno i izvedeno. Sadrži osam stavova, i to Kristalna liturgija, Vokaliza za Anđela koji najavljuje kraj vremena, Ponor ptica, Interludijum, Slava Isusovoj vječnosti, Ples bijesa, za sedam truba, Zaplet duga, za anđela koji najavljuje kraj vremena i Slava Isusovoj besmrtnosti.
 
Kada se javila ideja da ovo sviramo, onda sam lično istraživao o čemu se zapravo radi. Djelo je napisano u logoru. Mesijan, iako nije bio Jevrej, je nekim slučajem završio u logoru, a jedan od logoraša je bio čelista, drugi klarinetista, treći violinista i on sam. Djelo je izvedeno ‘42. godine, bio je februar mjesec, bilo je jako hladno, a u publici su bili stražari i logoraši. Napisano je za kraj vremena. Ako je napisano u logoru, onda već drugo ime nije moglo ni dobiti. I sama spoznaja situacije u kojoj je djelo nastalo donosi jednu težinu. Djelo ima osam stavova, svaki stav ima neko svoje značenje i svoju priču. Mislim da smo uspjeli da dočaramo njegovu ideju a cilj nam je bio da kažemo da, iako je kraj nekog vremena, mi nastavljamo sa nadom u bolje sutra.  - izjavio je klarinetista, Aleksandar Tasić.
 
Violončelista, Dmitrij Prokofjev, čest gost festivala KotorArt, osvrnuo se na program, koncept festivala i ulogu sinoćnjeg koncerta u datom vremenu i prostoru.
 
KotorArt je glavno mjesto za promociju klasične muzike tokom godine. Riječ je o velikom festivalu koji privlači muzičare sa svih strana svijeta. Ono što je važno napomenuti jeste da KotorArt nije tradicionalni, akademski festival. Ovaj festival uvijek odgovara društvenim situacijama i događajima bili oni dobri, loši ili tragični. Korespondira sa događajima koji su se dogodili prošle godine. Program ovog festivala uvijek podstiče ljude da razmišljaju o tome šta se dešava u svijetu kroz muziku. Ovo je jako interesantan koncept. Juče su mladi crnogorski muzičari imali javni razgovor o njihovom mjestu u svijetu muzike, ali i samom svijetu, te o njihovoj budućnosti. Ovo nije samo muzički festival, ima mnogo drugih sadržaja kao što su predstave, ali i kombinacija muzike i predstava. Ovaj festival je atrakcija koja pomaže ljudima da zastanu, razmisle o tome šta se dešava, da pobjegnu od taštine svakodnevnog života i ostanu ljudi, što nije lako u našem ludom, brzom i veoma kontroverznom vremenu. - istakao je Prokofjev.
 
Pijanista Bojan Martinović istakao je da je prvo bio izazov da se to djelo nauči, a dodatni izazov je bio što sam svirao sa sjajnim kolegama. Potresna je jako muzika i cijeli kontekst sa sobom nosi važnu poruku koju, čini mi se, samo muzika može da prenese.
 
Prvo što moram reći jeste da je ovo djelo koje smo sinoć izveli bilo san u mojoj mladosti. Znala sam za ovu muziku još dok sam bila studentkinja i mnogo godina sam sanjala da ga izvedem. Veliko je zadovoljstvo da ga izvedem sa ovako sjajnim muzičarima i što nam je KotorArt dao šansu da ne toliko laku muziku predstavimo široj javnosti.  - istakla je Nadežda Artamonova.