O Njemačkoj, s ljubavlju

Djela savremenih njemačkih kompozitora na KotorArtu
 
Festival KotorArt organizuje koncert u utorak, 10. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21.30h, pod nazivom O Njemačkoj, s ljubavlju. Koncert se organizuje u saradnji sa ambasadom Republike Njemačke u Crnoj Gori.
Na koncertu nastupaju klarinetistkinja Sofija Molčanova i pijanistkinja Pava Taušan koje će izvesti djela njemačkih savremenih kompozitora Orkina, Hilera i Vidmana.
 
Ovo je drugi program na Festivalu koji se organizuje u saradnji sa ambsadom Republike Njemačke u Crnoj Gori. Prvi koncert je organizovan 5. avgusta u Crkvi sv. Duha pod nazivom “Betovenova pisma” gdje je publika imala priliku slušati gudački kvartet Razumovski i pisma koja je Betoven slao svojim prijateljima te ga doživjeti iz jednog sasvim drugačijeg, intimnijeg ugla. Ovog puta imaćemo priliku slušati djela savremenih Njemačkih kompozitora. – izjavili su iz PR službe Festivala. 
 
Sofija Molčanova, klarinetiskinja, počela je da uči klarinet s osam godina. Nakon završene ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, diplomirala je na Akademiji, u klasi prof. Ulfa Rodenhojzera, a potom magistrirala u klasi profesora i kompozitora na Akademiji u Frajburugu. Tokom školovanja, osvojila je brojne nagrade, između ostalih, Specijalnu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu i Specijalnu nagradu na Saveznom takmičenju u Kotoru, Nagradu za najboljeg duvača na takmičenju u Sremskim Karlovcima. Od samog početka muzičke karijere, posvetila se saradnji sa savremenim kompozitorima, a jedan od najznačajnijih kompozitora s prostora bivše Jugoslavije, Dejan Despić, 1999. godine, posvetio joj je svoju kompoziciju Muzika za Sonju, koja je iste godine premijerno izvedena u Lavovskoj filharmoniji (Ukrajina), a zatim i na Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu. Bila je solo klarinetista u Gruzijskom kamernom orkestru Ingolstadt. Svake godine nastupa na Muzičkom festivalu u Telavi (Gruzija), kao prvi klarinetista Festivalskog orkestra. Trenutno radi u četiri muzičke škole, kao solo klarinetista u Jevrejskom kamernom orkestru u Minhenu i kao drugi klarinetista u Ruskoj kamernoj filharmoniji u Sankt Peterburgu.

Pava Taušan, klavir, rođena je u Kanadi, ali se sa tri gorine s roditeljima preselila u Crnu Goru. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je na odsjeku za klavir, u klasi profesorke Lidije Molčanove. Tokom školovanja imala je priliku da upozna eminentne pedagoge i da se usavršava kod brojnih pijanista na različitim majstorskim kursevima, među kojima su Jurij Kot, Eva Kupjec, Vladimir Bočkarjov, Jevgenija Rubinova, Vladimir Babin i dr. Učestvovala je na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Njemačkoj.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.