Obilježavanje 700. godišnjice smrti Dantea

“Omaž Danteu”,u okviru KotorArta, čiji koncept, autorstvo i režiju potpisuje Antun Sbutega


KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju multidisciplinarno veče pod nazivom Omaž Danteu, u okviru obilježavanja godišnjice smrti velikog italijanskog pjesnika, mislioca i vizionara, Dante Aligijerija. KotorArt će ovu godišnjicu obilježiti pod sloganom Dante 700  i to sa  dva događaja – Omaž Danteu autora Antuna Sbutege, u utorak 27. jula ispred prčanjskog Bogorodičinog hrama sa početkom u 22h, kao i  izložbu Dimitrije i Dante poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, 05. avgusta u Kotoru. 

Partneri programa u Prčanju su Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a prisutnoj publici, prije samog početka ovog programa, obratiće se ambasador, Nj.E. Luca Zelioli, kao i Ratimir Martinović, direktor festivala.

Autor, scenarista i reditelj ovog događaja je Antun Sbutega, video montažu je pripremio Stevan Kordić, a učesnici programa su i Sara Lakičević, narator,  recitatori Dolores Fabian i Joško Katelan, kao i mladi umjetnici, sopranistkinja Antonia Vučinović i gitarista Vuk Sandić.

Omaž Danteu je multimedijalni prikaz posvećen Danteu Aligijeriju iz vizure admirala Bokeljske mornarice dr Antuna Sbutege, čiji je cilj da povodom 700 godina od njegove smrti preplete istorijske i lične niti, ali i da ukaže ugrađenost velikog djela i u ovaj prostor i sudbine. Omaž se odvija na platou ispred monumentalne Bogorodičine ckrve na Prčanju, upravo  na kom se nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice, koji je 1910. godine postao prvi autor kompletnog prevoda Danteovog remek-djela Božanstvena komedija na srpsko-hrvatski jezik. Kombinacija naracije, stihova, muzičkih numera i video-zapisa će dati jedan autentičan pogled sa današnjeg Prčanja na  Danteovo svevremeno djelo . Muzički dio programa obuhvata djela Baha, Pučinija i Modunje.

Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h). Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.