Oboa između virtuoziteta i lirizma

Drugi, a u jedno i posljednji ovogodišnji koncert u segmentu China Stage na KotorArt Don Brankovim danima muzike održan je u četvrtak, 27. jula. U Crkvi Sv. Duha nastupio je oboista Lin Ćing, profesor na Visokoj školi za muziku Feliks Mendelson Bartoldi u Lajpcigu i na Muzičkom konzervatorijumu u Sijanu. Sa pijanistkinjom Lju Veijing, on je izveo djela savremenih autora Pola Patersena i Džaoa Đipinga, dok je klasičan repertoar sa djelima Roberta Šumana i Fransisa Pulanka izveo gost večeri, mladi oboista Sendi Džiju Sju.

 

2023-07-3055.jpg

Kako su se na dosadašnjoj Kineskoj sceni KotorArta predstavljali uglavnom mladi talentovani izvođači, uključujući i studente muzičkih akademija, nastupom Lin Ćinga Festival KotorArt i njegov partner u ovom programu, Šangajska međunarodna kulturna asocijacija, predstavili su umjetnika sa velikim izvođačkim iskustvom, ostvarenim uspjesima na koncertima širom svijeta. Lin Ćing nastupa kao solista, kamerni i orkestarski izvođač, a svirao je sa simfonijskim orkestrima Sičuana, Ćingdaoa, Mukoa i sa Tajlandskom filharmonijom. Njegov talenat je odavno primećen u Evropi, pa je svojevremeno postao prvi i ostao jedini student iz Kine, u klasi čuvenog pedagoga Morisa Burga. Svoj nastup na KotorArtu Ćing je započeo interpretacijom Dijaloga, op. 49 Pola Patersena. S obzirom na koncepciju, sadržinu i tehničke zahtjeve kompozicije, Ćing je već na početku ispoljio svoje virtuozno umijeće, oslanjajući se na tokatni karakter djela i složenu ritmičku strukturu. Izrazita fragmentarnost kompozicije i njena katkad govoto poentilistička struktura postavili su umjetnicima putokaz u nivoima dramatizacije dijaloga. Pored ovih rečitativnih  muzičkih prizora, Ćing je predstavio i lirsku stranu djela podcrtavajući specifičnu obojenost tona, odnosno efektnu tehniku bisbigliando. Potom, oboista je demonstrirao mnoštvo izvođačkih tehnika i savremeni pristup instrumentu kroz nekoliko solističkih kompozicija.

Kao gost koncerta i student Lin Ćinga, mladi oboista Sendi Džiju Sju izveo je dvije kompozicije iz standardnog repertoara za obou. Sju je studije završio na Visokoj muzičkoj školi u Lozani, a trenutno završava master na Univerzitetu za muziku i pozorište u Lajpcigu. Za KotorArt sačinio je izbor komada iz ciklusa Pet komada u narodnom stilu, op. 102 Roberta Šumana, dok je Sonatu za obou i klavir Fransisa Pulanka izveo u cjelini. Na kraju koncerta troje umjetnika su prezentovali tri pjesme Feliksa Mendelsona iz ciklusa Pjesme uz klavir op. 63, originalno pisane za duete za dvoje solo pjevača i klavir. Isticanjem setnog raspoloženja u Oproštajnoj pjesmi ptice selice, melanholičkog u Jesenjoj pjesmi i razigranog u Narodnoj pjesmi, umjetnici su prikazali romantičarski rukopis Mendelsona i izazavali pozitivne reakcije publike u punoj Crkvi Sv. Duha.

Boris Marković