Od Istoka do Zapada ili obrnuto

KotorArt i Šangajska međunarodna kulturna asocijacija već nekoliko godina uspješno predstavljaju mlade kineske umjetnike na sceni Don Brankovih dana muzike. U Crkvi sv. Duha, u subotu 22. jula, održan je prvi od dva  tematska ovogodišnja koncerta pod nazivom China Stage. Dvoje pijanista Đažuej Li i Bočeng Vang sa sopranom Sjaotong Duan izveli su šaroliki repertoar, uključujući i kineske i evropske kompozitore.

2023-07-1328.jpg

S tim u vezi, kao i prethodnih godina, i sada smo bili u prilici da slušamo raznovrsne kompozicije kineskih autora, od aranžmana najdrevnijih melodija do savremenih djela kompozitora nacionalnog usmjerenja, kao i evropskih autora, od francuskog baroka do ruskog romantizma i modernizma. Ovakva ideja vodilja u osmišljavanju koncertna, međutim, uticala je na utisak nekoherentnosti programske koncepcije, prije nego na utisak cjelovitosti.

Oboje pijanista počeli su da uče klavir u rodnoj Kini - Đažuej Li je pohađala srednju muzičku školu pri Šangajskom muzičkom konzervatorijumu, a Beočeng Vang Srednju muzičku školu pri Sijanskom muzičkom konzervatorijumu. Potom su oboje diplomirali na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. S obzirom na svoje porijeklo, oni su, kao što su to činile prethodnih godina njihove kolege, na KotorArtu izveli djela kineskih autora. Koncert je počeo djelom Numa Ame savremenog kineskog kompozitora Džanga Džaoa. Pored ove, pijanistkinja Đažuej Li je izvela još dvije kompozicije u duu sa kolegom Bočengom Vangom – Moja domovina koju su napisali Lju Či i Ču Vanghua, i Šareni oblaci jure Mjesec Džendžunga Vanga. Kao solistkinja, Đažuej Li se predstavila interpretacijom Gavote iz Svite u a-molu Žan-Filipa Raoma, dok je Bočeng Vang izveo Andante iz Sonate za violončelo Sergeja Rahmanjinova, u aranžmanu Arkadija Volodosa, i Sonatu za klavir br. 4 Aleksandra Skrjabina. U najdublje kulturne krugove Kine publiku je odvela sopran Sjaotong Duan, mlada umjetnica koja je nakon završenog Univerzitetu u Vuhanu stekla master diplomu na Kreljevskom velškom koledžu za muziku i dramu. Ona je na KotorArtu izvela Pjesmu o lađaru Jue. Ova kratka pjesma na nepoznatom jeziku južne Kine, pretpostavlja se,  nastala je u šestom vijeku prije nove ere.

A nakon koncerta, umjetnici su publici podijelili poklone – plišane igračke pande, čime su skrenuli pažnju na važnost očuvanja ove ugrožene endemske vrste.

Boris Marković