Održan koncert u čast Vide Matjan

"Sjećanje na Vidu Matjan i duboke tragove koje je ostavila na generacije muzičara i ljubitelja muzike, na decenije njenog rada i rezultate evocirano je sinoćnjim koncertom učenika škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja koje nosi njeno ime, u okviru festivala KotorArt.

Koncert je održan u okviru Kotorske koncertne sezone koju tradicionalno priređuju KotorArt Don Brankovi dani muzike i muzička škola „Vida Matjan". Tri cjeline programa, pored muzičkog djela večeri u okviru kojeg su se publici predstavili učenici škole, podrazumijevale su i evociranje sjećanja na Vidu Matjan kao i film Dušana Vulekovića "Sedam decenija" koji je upravo rađen za jubilej.

Sedam Decenija 1.jpg

Publika, sačinjena i od značajnog broja stranih gostiju, sa pažnjom je odslušala i sjećanja njenih učenika, ljudi koji su je poznavali i imali privilegiju da im, usmjeravanjem u svijet klasične muzike, odredi životnu putanju.
Muzička škola je nastala u njenom stanu da bi vremenom prelazila u sve bolje prostore do ovog sadašnjeg. Škola je bila rasadnik vrijednih, radnih i postepeno otkrivanih talenata, a Vida Matjan je ostavila dubok trag na generacije muzičara i ljubitelja muzike.
„Još danas sviram klavir, puna sam energije i entuzijazma da se bavim muzičkom kulturom, da je darujem drugima baš kao što je i ona radila. Bila je ljudski uzor svim generacijama u odrastanju i pružila nam je široku kulturu, s kojom smo mogli uspjeti u bilo kojoj sredini ili ono što je najvažnije uljepšati svoj život", rekla je Vlasta Mandić prisjećajući se boravka u školi Vide Matjan.

sedam_decenija-07-17-14smanjena.jpg

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" ove godine proslavlja sedam decenija postojanja i spada u jednu od najstarijih obrazovnih institucija ove vrste u Crnoj Gori. Po uspjesima i nagradama koje bilježe njeni učenici, jedna je i od najuspješnijih škola. Kotor, kao grad svjetske baštine, sinonim je za umjetnost i kulturu u Crnoj Gori, a muzička škola „Vida Matjan" sa ponosom može reći da je upravo ona temelj kvalitetne muzike, raznovrsnog programa i obrazovanja djece u Kotoru. Škola, u saradnji sa međunarodnim festivalom KotorArt, već drugu godinu za redom organizuje „Kotorsku Koncertnu Sezonu" (KKS).
Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 30. juna do 14. avgusta pod pokroviteljstvom Opštine Kotor. Festival ima 4 segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa", stoji u saopštenju Međunarodnog festival KotorArt.