Omladinski orkestar Zapadnog Balkana nastupa na KotorArtu

KotorArt partner na još jednom Evropskom projektu

 

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuju koncert Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana, pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija. Koncert će se održati na Pjaci od kina u Kotoru, u nedjelju, 6. avgusta, sa početkom u 21 čas i 30 minuta. Ulaz na koncert je besplatan.

Mladi muzičari pripremili su vrlo atraktivan program a publika će imati priliku slušati Mađarsku igru u g-molu, br. 1 i Mađarsku igru u D-duru, br. 6, Johanes Bramsa /Johannes Brahms/ (1833-1897), Igre iz Galante Zoltana Kodalja /Zoltán Kodály/ (1882-1967), kao i Igranje sa Hačaturjanom: orkestarska svita iz baleta Gajane, Spartakus, i Maskarada.

 

Koncert koji publiku očekuje u Kotoru je dio novog Evropskog projekta na kojem je festival KotorArt partner. U pitanju je projekat pod nazivom Saradnja i napredak mladih muzičara Zapadnog Balkana (Western Balkans - Young Musicians’ Cooperation and Advancements), koji je podržan kroz program Evropske unije za kulturu, Kreativna Evropa, u ukupnom iznosu od 999.226 eura. 

Nosilac projekta je belgijska organizacija ThinkYoung, a pored KotorArt Don Brankovih dana muzike partneri na projektu su i organizacija Artium Eudora (Kosovo*), Asocijacija za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti Artissimo (Bosna i Hercegovina), Udruženje Allegretto (Sjeverna Makedonija), BUNT - Beogradska umetnička nova teritorija (Srbija), Asocijacija Kulturanova (Srbija), Omladinski simfonijski orkestar Istočne Bavarske (Njemačka), Dojče vele (Njemačka) i Međunarodno udruženje za umjetnost, obrazovanje i kulturnu razmjenu (Njemačka). 
  Izuzetno smo ponosni što imamo Evropsku Uniju kao partnera koji čvrsto stoji uz festival i ideje i vrijednosti koje baštinimo. Mladi muzičari iz svih zemalja Zapadnog Balkana, koji su okupljeni u orkestar, imaju privilegiju da uče o toleranciji, suživotu, prevazilaženju razlika, da putuju Evropom i koncertiraju i, vrlo značajno, budu zajednički ambasadori naših zemalja, prevazilazeći sve razlike koje su im nametnute iz burne prošlosti ovih prostora. - istakli su iz PR službe festivala.

 

Omladinski orkestar Zapadnog Balkana nastao je 2019. godine, kao prirodni izdanak Evropske ljetnje muzičke akademije u Prištini, na inicijativu dirigenta Desara Sulejmanija, međutim, zbog pandemije, početak rada ansambla bio je odložen. Orkestar djeluje po projektu i okuplja mlade muzičare iz šest zapadnobalakanskih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, jednom ili dvaput godišnje. Nakon uvježbavanja sa mentorima u zemljama Zapadnog Balakana i Evropske unije, te zajedničkih proba, organizuju se koncerti u nekim od pomenutih šest zemalja ili šire. Bez obzira na različite etničke, nacionalne, vjerske i kulturološke kontekste za koji su ovi mladi ljudi vezani, tokom upoznavanja a intenzivnim probama, nastupima i zajedničkim višednevnim turnejama, oni bivaju spojeni u jedinstvenu cjelinu – orkestar čija se komplementarnost može mjeriti sa visokokvalifikovanim profesionalcima u daleko stabilnijim okruženjima. Međusobnom saradnjom, muzičari prevazilaze pitanja etničkih podjela, proizašlih nakon raspada bivše Jugoslavije. Na taj način članovi Orkestra postaju ambasadori saradnje visoke klase u regionu obilježenim nesuglasicama i razdorom.

Desar Sulejmani, pijanista i dirigent, studirao je na Univerzitetu umjetnosti Folkvang u Esenu i Visokoj školi za muziku Robert Šuman u Dizeldorfu – klavir kod prof. Tila Engela, kamernu muziku kod prof. Andreasa Rajnera i prof. Rajnera Kusmaula, a dirigovanje kod prof. Davida de Vilijersa. Nastupa širom Evrope, kao solista i kamerni izvođač, a od 2003. godine i kao dirigent. Rukovodio je Bohumskim, Bergiškim, Kosovskim i Uzbekistanskim simfonijskim orkestrom, Novom filharmonijom Reklinghauzena, Kamernim orkestrom Folkvang iz Esena, Njemačkim Rotari orkestrom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Albanije i dr. Bio je umjetnički direktor i dirigent Orkestra kelnskog društva i Kamernog orchestra Gedbeka, a vodio je Simfonijski orkestar Hajnrih Hajne u Dizeldorfu i Simfonijski duvački orkestar u Esenu. Bio je rukovodilac međunarodne produkcije Čarobne frule u Teatru Joburg u Johanesburgu 2016, a 2017. godine postavljen je za umjetničkog direktora koncertne sezone Pro-klasik u Kenigsvinteru u Njemačkoj. Osnovao je Omladinski orkestar Zapadnog Balkana, čiji je umjetnički direktor i šef-dirigent, 2019. godine.