Otvoren 26. KotorArt Kotorski Festival Pozorišta za djecu

pepeljuga-07-18-07.jpg

Sinoć je u 21h na obnovljenoj Ljetnjoj sceni u Kotoru svečano otvoren 26. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu. 
Svečano otvaranje tradicionalno je obilježila predaja ključeva grada Kotora od strane predsjednika Opštine Kotor u ruke djece. Prilikom predaje ključeva Kotora, predsjednik Opštine Vladimir Jokić istakao je da Kotor ima mnogo festivala koji prelaze granice i Crne Gore i regiona. Kako je predsjednik istakao, Kotorski festival pozorišta za djecu jedan je od najljepših festivala posvećenih djeci, na našim prostorima. Obraćajući se pristutnima, Jokić je kazao da je ,,Ovo festival posvećen najboljima među nama“.  ,,Previše je odraslih na sceni. Mislim da je vrijeme da vlast narednih dana ode najboljima ovdje - u ruke djece. Kotor je, svakako – uvijek bio grad djece!“ rekao je predsjednik Jokić tokom predaje ključeva, koje je ove godine u ime djece primio Mali admiral Bokeljske mornarice Luka Kovačević.
Mali admiral je obraćajući se pristutnima istakao da će djeca tokom trajanja Kotor čuvati pjesmom i igrom, a da za vrijeme avanture od 12 dana Puta oko svijeta ,,svađa i kastiganje ostaju doma“. I Mali admiral sinoć je imao želju da Kotor dobije Međunarodni status djeteta. 


Direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, reditelj Petar Pejaković umjesto govora publi-ci se obratio kroz anegdotu kojom je pokušao da objasni kolika je moć pozorišta. Pejaković je tražio pojačanje na sceni, pa je pozvao da mu se pridruže djeca, koja su na različite načine uključena u Kotorski festival pozorišta za djecu. Više desetina djece koja su sinoć bila na sceni imala je istu želju – Da Kotor postane grad djeteta. Djeca nijesu bila usamljena u ovoj želji, pa im se publika pridružila, te simboličnim puštanjem balona u nebo svoju želju poslala u svijet, sa nadom da će se ispuniti. Istu želju imao je i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je obećao da će se truditi da Kotor ovaj međunarodni status dobije, te da će još više i još intenzi-vnije raditi u interesu djece. 
Program Otvaranja 26. KotorARt Kotorskog festivala pozorišta za djecu vodili su Zlata Mar-ković i Luka Samardžić.
Nakon svečanog dijela program je nastavljen izvedbom predstave Pepeljuga pozorišta Boško Buha iz Beograda, koju je režirala Iva Milošević. U petoj verziji Buhine Pepeljuge igraju Jele-na Trkulja, Uroš Jovičić, Katarina Gojković, Teodora Ristovski, Borka Tomović, Boba Lati-nović, Draga Ćirić, Vladan Dujović, Nataša Šmelc, Tamara Pjević, Jana Milenković, Mina Kontić. 

O pozorištu Boško Buha

Pozorište „Boško Buha” Beograd je osnovano 13. oktobra 1950. godine, prerastavši iz dotadašnjeg Kulturno-umetničkog društva „Roda”, u prvo srpsko profesionalno pozorište za djecu i mlade. Među osnivačima, najistaknutije mjesto pripada gospođi Giti Predić-Nušić, ćerki velikog dramskog pisca Branislava Nušića
Pozorište nosi ime u znak sjećanja na legendarnog partizanskog borca-bombaša Boška Buhu (1926—1943), koji je bio jedan od najmlađih narodnih heroja Jugoslavije.  
 Od početka rada Pozorišta do danas, kroz rad upravnika Gite Predić Nušić, Đurđinke Marković, i Mihaila Farkića, uspostavljen je osnovni repertoarski pravac koji je nastavljen i u novije vreme pod upravom Ljubivoja Ršumovića, Nenada Nenadovića, Milorada Mandića Mande, Boška Đorđevića i Igora Bojovića, pa je i danas prva asocijacija na Pozorište Boško Buha — bajka. Adaptacije bajki i klasika za decu su osnovno repertoarko opredeljenje u ovom pozorištu. Njihove scenske adaptacije kreću se od klasičnih (Mala sirena, Petar Pan, Vasilisa Prekrasna, Carev zatočnik) do tematski, sadržajno i estetski osavremenjenih (Pipi Duga Čarapa, Gospodar muva). U novije vrijeme, u Pozorištu su zastupljeni i naslovi koji se sve manje oslanjanju na klasičan dramski tekst (Miracle, Igra, Plavi zec...)uglavnom postavljeni u koprodukcijama sa profesionalnim trupama i pozorištima za djecu i mlade iz inostranstva.